Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Romové musí respektovat pravidla v domech i práci, říká senátor a starosta Čunek

Jiří Čunek /KDU-ČSL/
Jiří Čunek /KDU-ČSL/
Foto: KDU-ČSL

Praha - Hostem čtvrtečního vydání diskuzního pořadu TN.cz Vaše téma byl senátor, starosta Vsetína a bývalý šéf lidovců Jiří Čunek. Řeč byla hlavně o domech pro Romy, které nechal ve Vsetíně postavit před 10 lety.

S Jiřím Čunkem debatovala moderátorka Michaela Šmídová. Největším tématem byly legendární "čunkodomky", které nechal ve Vsetíně vybudovat před 10 lety jako ubytování pro sociálně slabé, především romské rodiny.

"Romskou otázkou jsem se zabýval asi šest let, protože podle občanů Vsetína to byl nejpalčivější problém. Ti lidé neplatili nájem, ale ani elektřinu, což vedlo k vystěhování bez náhrady. A proto jsme k tomu přistoupili," vysvětlil Čunek.

Projekt podle něj funguje a vidí ho jako jediné řešení romského problému. "Mnoha rádoby ochráncům lidských práv myslím leží v žaludku to, že ty domy, byty i jejich okolí vypadá stejně jako před 10 lety. Nepoznáte rozdíl," uvedl starosta a senátor.

V komunitě platí přísná pravidla. Pokud se někdo nechová tak, jak by měl, přijde trest. "Dnes mi zavolali z firmy, že ti lidé vyhazují z oken nějaké shnilé brambory a další věci. To ale nemůžeme strpět, proto pokud se to stane ještě jednou, vystěhujeme je," doplnil Čunek.

Podobné podmínky mají Romové a další sociálně slabí v práci. "Letos jsme vybrali 100 z nich, které jsme poslali pracovat. Pokud by tu práci odmítli nebo zahodili lopatu a řekli, že už to dělat nebudou, ztratí nárok na dávky. Z těch 100 lidí to jsou za necelý půlrok asi 3 nebo 4," pyšnil se Čunek.

Problém je ale také s dětmi, které nejsou zvyklé chodit do školy. "Musíte je k tomu prostě donutit. Oni navíc nemají maminku, která by jim dokázala poradit s učivem ze 3. nebo 4. třídy," popsal starosta Vsetína.

Čunek se teď rozhodl kandidovat na hejtmana Zlínského kraje a podle průzkumů má zatím velkou podporu. Pokud by byl zvolen, všechny funkce si nenechá. "Je totiž nesmyslné, aby hejtmanem byl člověk, který je zároveň starostou. Vidím v tom střet zájmů a musel bych se starostování vzdát," doplnil.

Být hejtmanem a zároveň senátorem už se podle něj stíhat dá. A pokud si lidé myslí, že ne, má pro ně jednoduché řešení. "Když si myslíte, že někdo nepracuje a bere jen dva platy, nevolte ho. Neměla by tam ale prvotně nastupovat žádná závist, lidé by měli spíše posuzovat, jak je kandidát schopný," uzavřel Čunek.

Témata:  Jiří Čunek 1 romové

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy