Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útok v Nice potvrdil hrůznou věc. Podle odborníka se podobným útokům nedá zabránit

Radko Hokovský, výkonný ředitel think-tanku Evropské hodnoty
Radko Hokovský, výkonný ředitel think-tanku Evropské hodnoty
Foto: Miloš Skácel

Praha - 84 mrtvých a více než 100 zraněných. Taková je dosavadní bilance brutálního teroristického útoku ve francouzském Nice. Podle analytika think tanku Evropské hodnoty Radka Hokovského je ale nárustu podobných útoků prakticky nemožné zabránit.

"Šílený útok nákladním vozem do davu lidí v Nice je potvrzením trendu ve způsobu provádění teroristických činů v dnešní západní Evropě. Pachateli mohou být malé skupiny nebo dokonce jednotlivci, jejichž navázání na islamistické organizace může být velmi volné a jejichž přípravu je tudíž pro bezpečností složky velmi složité odhalit a překazit," uvedl analytik v komentáři.

Tvrdí, že pokud jsou pachateli islamističtí radikálové, o kterých již existují záznamy zpravodajských služeb, lze požadovat zvýšení efektivity jejich spolupráce. Ale v situaci, kdy ve Francii a dalších zemích Evropy jsou již stovky až tisíce islamistických radikálů, z nichž mnozí se zradikalizují téměř sami jen sledováním islamistického obsahu na internetu, je podle Hokovského téměř nemožné zabránit pokračujícímu nárůstu zbabělých útoků na nechráněné civilní cíle s potenciálem velkého počtu obětí.

"Tato vlna islamistického teroru samozřejmě povede k rostoucí radikalizaci mezi většinovou populací, útokům pravicových extremistů a zvyšující se poptávce voličů po radikálních řešeních a autoritativním přístupu," domnívá se Hokovský.

Připomíná, že ředitel francouzské domácí bezpečnostní služby DGSI v květnu ve francouzském parlamentu řekl, že je Francie jeden až dva útoky od počátku řetězce událostí, který může vést k nepředvídatelným událostem, včetně rozsáhlých občanských nepokojů.

84 lidí zemřelo a dalších 100 bylo zraněno při večerním útoku ve francouzském městě Nice, kde do davu lidí oslavujících státní svátek najelo nákladní auto. 18 zraněných je v kritickém stavu. Útok jako teroristický čin vyšetřuje protiteroristické oddělení hlavní francouzské prokuratury. Podle šéfa místní samosprávy bylo v autě množství střelných zbraní a granátů a útok byl dobře připraven.

Témata:  Radko Hokovský teroristický útok ve Francii: nákladní auto najelo do davu

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 15:21

Maďarsko představilo své priority pro předsednictví v Radě EU

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy