Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na dovolenou do Francie? Zájem Čechů klesne klesne až o třicet procent kvůli strachu z dalších útoků

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Praha - Podle Asociace cestovních kanceláří (ACK) letos v létě vyjede do Francie minimálně o 30 procent Čechů méně než loni. Důvodem jsou obavy z teroristických útoků.

"Na Riviéře je nyní odhadem 6000 až 8000 českých turistů," řekl místopředseda ACK Jan Papež. Francie byla loni osmou nejoblíbenější destinací českých turistů, celkem tam vyjelo 139 tisíc Čechů.

Při útoku v Nice, kde ve čtvrtek pozdě večer najelo do davu lidí oslavujících státní svátek nákladní auto, zemřelo nejméně 84 lidí. Skoro dvě desítky zraněných jsou v kritickém stavu. "Mezi zabitými podle našich údajů Češi nejsou," řekl ČTK Papež.

Podle něho se útoky projeví v dalším poklesu zájmu turistů o Francii. "Tady to bude trochu hlubší v tom, že je to úplně nová metoda, něco co už se vůbec nedá předvídat. Tomu se prostě nemůžete nijak bránit," dodal.

"V tuto chvíli nedokážeme odhadnout dopady tragédie v Nice. Vše bude záležet na dalším vývoji a bezpečnostní situaci, ale je pravděpodobné, že v nejbližších hodinách až dnech zaznamenáme podobně snížený zájem do této vyhledávané destinace," sdělila ředitelka prodeje letenek Student Agency Věra Janičinová.

CK Čedok nyní v Nice žádné klienty nemá. "Zítra nám ale odjíždí poznávací zájezd do Provence, v jehož programu byla plánovaná návštěva Nice. Jsme připraveni nabídnout náhradní program," uvedl mluvčí CK Hynek Špinar.

České aerolinie dnes vypraví jeden zpáteční let mezi Prahou a Nice. "V souvislosti s událostmi v Nice České aerolinie neregistrují ani zvýšený počet telefonátů cestujících na kontaktní centrum, ani zvýšený počet rušení letů či rezervací na lince ČSA do/z Nice nad rámec běžného denního provozu," uvedl mluvčí aerolinek Daniel Šabík.

Francouzskému parlamentu bude předložen návrh na prodloužení nouzového stavu, který platí od listopadu 2015. Na jeho základě může policie mimo jiné provádět domovní prohlídky bez soudního povolení. Úřady mohou také např. rušit veřejná shromáždění. Ministerstvo zahraničních věcí doporučuje vyhýbat se místům s větší koncentrací osob a respektovat pokyny místních orgánů.

Témata:  cestovní kanceláře Francie

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.