Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čeká se bouřlivé jednání. Babiš je proti kompenzacím pro horníky

Ministr financí Andrej Babiš
Ministr financí Andrej Babiš
Foto: Halin Selasicz / INCORP images

Praha - V pondělí se ve Strakově akademii sejdou ekonomičtí ministři, odbory a zaměstnavatelé, aby projednali kompenzace pro horníky, kteří přijdou o práci kvůli útlumu těžby uhlí. Hovořit se bude také o posudcích EIA.

Porady ekonomických ministrů se účastní vedle předsedy vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD), místopředsedové kabinetu Andrej Babiš a Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), ministr dopravy za ANO Dan Ťok, ministryně pro místní rozvoj za ANO Karla Šlechtová, lidovecký ministr zemědělství Marian Jurečka, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) a jeho stranická kolegyně ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Porady se konají zhruba jednou za čtvrt roku. Pondělní jednání bude šesté.

O rozšíření příspěvků pro propuštěné horníky, které už kabinet slíbil zaměstnancům těžební společnosti OKD, na Mostecko přitom ve vládě nepanuje shoda. Proti plánu avizovanému premiérem je Babiš. "Já jsem zásadně proti. Nevidím důvod kompenzovat penězi daňových poplatníků soukromou firmu, když ta firma vydělává miliardy a platí nízké poplatky za uhlí, které patří státu," zopakoval dnes své stanovisko.

Podotknul, že pokud má ČSSD nějakou dohodu s miliardářem Pavlem Tykačem za kompenzaci za neprolomení limitů v lomu ČSA, budou ministři za ANO na vládě určitě přehlasováni. Podle Severní energetické, kterou ovládá Tykač, se postupný útlum dotkne víc než tisíce lidí. Kompenzace by se mohla týkat asi 1900 lidí.

Požadavky související se situací v OKD bude vláda řešit až za týden 27. července. Babiš o nich má v plánu jednat v úterý během návštěvy Moravskoslezského kraje.

V případě odkladu dopravních staveb, u kterých Brusel požaduje posouzení vlivů na životní prostředí podle nového zákona, bude premiér sociální partnery zřejmě informovat, že desítku důležitých bude možné zahájit bez nutnosti opakovat posudek. Problémy s posudky EIA má v Česku asi stovka dopravních staveb za zhruba 130 miliard korun. Jde o staré posudky vzniklé podle zákona z roku 1992, tedy před vstupem Česka do EU, které unie neuznává.

Témata:  vláda horníci Andrej Babiš

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy