Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komise EU navrhla nové přerozdělování uprchlíků. Sobotka není proti, Zeman naopak poslal ostrý vzkaz

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Praha – Evropská komise před několika dny navrhla celoevropský rámec programů přesídlování uprchlíků ze třetích zemí do EU. Jde o další plán, který má snížit atraktivitu nelegálních migračních cest. Premiér Bohuslav SobotKA (ČSSD) není proti, prezident Miloš Zeman však poslal ostrý vzkaz.

Eurokomisař pro vnitro Dimitris Avramopulos uvedl, že o tom, kolik osob bude každoročně přesídleno, by rozhodovala Evropská rada, tedy členské země. „Samozřejmě na základě návrhu předloženého komisí, která při jeho tvorbě zohlední diskusi se státy. Členské země se budou moci svobodně rozhodnout, zda se budou chtít zúčastnit," dodal.

Komise má v plánu na podporu přesídlovacích programů poskytnout 10.000 eur (asi 270.000 Kč) za každou přijatou osobu. Finanční prostředky mají jít z unijního azylového, migračního a integračního fondu AMIF.

Některé země už se postavily proti, hlasitý nesouhlas dalo najevo třeba Maďarsko. János Lázár, šéf úřadu kabinetu premiéra Viktora Orbána, návrh označil za „zvlášť nebezpečný" pro Maďarsko, neboť tento plán podle něj ohrožuje svrchovanost země a jen povzbudí další migraci do Evropy. Návrh je podle něj „skandální" a horší než systém povinných kvót. Řekl, že členské státy, které se do projektu odmítnou zapojit, budou pravděpodobně čelit trestům.

Naopak česká vláda, alespoň její část, zřejmě proti není. Premiér Bohuslav Sobotka pro Právo uvedl, že ČSSD považuje přesidlování za lepší řešení, než je relokace. Prý se tak dá lépe kontrolovat, kdo přichází do Evropy. „Přesídlování přímo z třetích zemí rozbíjí pašerákům jejich výnosný byznys model," vysvětloval. S jeho názorem souhlasí i státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Pouza.

Naopak proti se důrazně postavil šéf české kasy Andrej Babiš, podle kterého země migranty nepotřebuje. Brusel podle něj navíc nemá co mluvit do české migrační politiky. A k Babišovi se teď přidal i prezident Miloš Zeman.

Pan prezident jednoznačně odmítá nový plán EU na přijímání migrantů. ČR nesmí tento nebezpečný plán přijmout. Koketovat s ním je hazard.

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) 20. července 2016

 

„Pan prezident jednoznačně odmítá nový plán EU na přijímání migrantů. ČR nesmí tento nebezpečný plán přijmout. Koketovat s ním je hazard," uvedl na sociálních sítích hradní mluvčí Jiří Ovčáček. „B. Sobotka a T. Prouza dluží vysvětlení, proč jdou na ruku převlečeným kvótám na migranty v situaci, kdy jsou proti naši partneři ve V4," dodal mluvčí.

Témata:  uprchlíci Bohuslav Sobotka Miloš Zeman

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy