Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Novela o změnách v advokacii přináší různé reakce. Ministerstva se hádají

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha - Poslanecká novela, která přináší změny ve zkouškách advokátů, se setkala s různými reakcemi ministerstev. Spravedlnost s normou souhlasí, je ale proti zrušení maximální desetitisícové hranice poplatku za vykonání advokátní zkoušky. Vnitro je k předloze ještě kritičtější.

Novelu předložila skupina poslanců ČSSD, ANO, TOP 09 a ODS z ústavně-právního výboru s cílem zkvalitnit výběr advokátů. Advokátské zkoušce má předcházet písemný test k ověření teoretických znalostí. K samotné zkoušce by byli zájemci připuštěni jen v případě jeho úspěšného složení. Stanovení výše poplatku za složení zkoušky chtějí svěřit předpisu České advokátní komory.

Ministerstvo spravedlnosti se proti tomu postavilo. Podle něj by poplatek měl být zakotven v zákoně.

Poslanci rovněž chtějí, aby advokát směl školit nejvýše tři koncipienty. V určitých případech by ale nemusel mít za sebou tříletou praxi, pokud by předtím působil například jako soudce. Podle ministerstva spravedlnosti by tím ovšem mohla být zvýhodněna určitá skupina školitelů.

Ministerstvo vnitra má za to, že omezení počtu koncipientů u jednoho advokáta nebude mít na zvýšení kvality jejich přípravy vliv. Je naopak proti zavádění podmínky tříleté praxe pro školící advokáty. "U začínajícího advokáta je náplň činnosti více různorodá a lépe koncipienta připraví na vlastní výkon advokacie," uvedlo vnitro.

Témata:  Ministerstvo spravedlnosti ČR Ministerstvo vnitra České republiky justice

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 8:21

Česká televize odhalila jména všech deseti účastníků letošní StarDance

Jména všech deseti účastníků podzimní třinácté řady StarDance jsou známá. Česká televize ve středu na sociálních sítích odhalila jména pěti mužů, kteří se objeví na parketu. Už v pondělí prozradila, jaké slavné ženy budou usilovat o titul královny tanečního parketu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy