Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jaké je soužití s Romy? Podle většiny Čechů špatné, ale...

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha – Většina Čechů sice považuje soužití s Romy za špatné, přesto však už třetí tok po sobě narůstá pozitivní hodnocení soužití a klesá negativní pohled. Ukazuje to červnový průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Soužití Romů a ostatních obyvatel Česka stále vnímá výrazná většina společnosti jako špatné, myslí si to 78 procent lidí. Naopak za dobré ho označila necelá pětina dotázaných. Ještě před rokem vidělo soužití Romů s ostatními jako špatné 83 procent a jako dobré jen 14 procent lidí.

Za spíše špatné označila soužití letos v červnu polovina účastníků průzkumu, dalších 28 procent ho hodnotí jako velmi špatné. Lidé s pozitivním vnímáním soužití vesměs uvedli, že je spíše dobré.

Průzkum potvrdil trend z minulých dvou let. „Z propadu pozitivního vnímání na historické minimum (a maxima v případě negativního vnímání) zjištěného v roce 2013 se hodnocení soužití dostává na úroveň, jaká se objevovala v minulém desetiletí," uvedli autoři průzkumu. V roce 2013 vidělo soužití jako špatné 87 procent lidí, jako dobré jen devět procent.

Postup vlády v problematice romské menšiny považuje třetina lidí za uspokojivý, 54 procent ho naopak vnímá jako neuspokojivý. Čtvrtým rokem za sebou tak roste pozitivní pohled. Rekordní však byl v tomto směru rok 2010, kdy řešení romské problematiky ze strany vlády hodnotilo jako uspokojivé 38 procent dotázaných.

O něco příznivěji pak vyznívá hodnocení řešení romské problematiky ze strany obecních samospráv. Jejich postup vidí jako uspokojivý 36 procent oproti 39 procentům, kteří ho označili za neuspokojivý. Oproti loňsku se výsledné rozložení názorů významně neposunulo a dá se konstatovat, že je vlastně od roku 2011 více méně stabilní.

Většina lidí se domnívá, že Romové mají horší situaci při zaměstnání. „Pokud jde o další oblasti života, na které se náš výzkum zaměřil, u žádné z nich již ti, kdo považují možnosti romské populace za horší, nepřevažují nad těmi, kdo soudí, že podmínky Romů v porovnání s ostatními jsou stejné, nebo dokonce lepší," píše CVVM. Třeba u získávání bydlení možnosti Romů označilo za horší 22 procent dotázaných, ovšem 49 procent je považuje za lepší, než má většinová populace.

Témata:  romové život

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy