V dubnu došlo k celkovému zdražení většiny potravin, které pravidelně monitoruje Český statistický úřad (ČSÚ).
Zpráva vychází z pravidelného měsíčního průzkumu ČSÚ, kde ceny jsou zjišťovány v terénu a nejsou zahrnuty do výpočtu měsíčních spotřebitelských cen.
V dubnu se ceny devíti ze 13 sledovaných položek zvýšily, například kelímek bílého jogurtu o tři procenta na 10,66 koruny a kilogramová cihla eidamu o 3,22 % na 180,95 koruny. Naopak některé položky, jako deset vajec, zlevnily o přibližně pět procent.
Největší nárůst ceny byl zaznamenán u kilogramu jablek, který se zvýšil o 9,07 % na 37,28 koruny. Podobně cena pšeničné hladké mouky vzrostla o 7,04 % na 21,14 koruny za kilogram. Některé položky také zdražily v meziročním srovnání; například cena brambor vzrostla o 24,75 %.
Z březnových dat ČSÚ vyplývá, že ceny průmyslových výrobců zůstaly meziročně stabilní, ceny zemědělských výrobců klesly o 13,2 % a ceny stavebních prací vzrostly o 1,6 %. Meziměsíčně se ceny zemědělských výrobců zvýšily o 3,2 % a ceny stavebních prací o 0,3 %.
Témata: ceny potravin, potraviny, obchody
Související
15. listopadu 2024 19:47
12. listopadu 2024 8:47
10. listopadu 2024 18:55
25. října 2024 11:35
23. září 2024 16:32
28. ledna 2024 15:19