Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zahraniční diplomaté se mohou v ČR nechat očkovat, schválila vláda

Očkování, ilustrační foto
Očkování, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Zahraniční diplomaté v Česku se mohou v tuzemsku hlásit na očkování proti covidu-19. Na dnešním zasedání to schválila vláda, informovala Strakova akademie v tiskové zprávě. V registračním systému nebudou mít členové diplomatických misí přednostní práva. Vakcíny uhradí stát, obdobně se očkují čeští diplomaté v zahraničí.

Očkování zajistí ČR pro členy diplomatických misí, konzulárních úřadů a úřadoven mezinárodních organizací, ale také pro členy jejich rodin. Týká se i zaměstnanců Evropské agentury pro globální navigační satelitní systémy. "Budou se moci přihlásit k očkování v Česku, ačkoli tu neplatí zdravotní pojištění či tu nemají nárok na čerpání zdravotních služeb podle předpisů EU," uvedl úřad vlády.

Diplomaté nebudou mít v registračním systému přednostní práva. V ČR se proti covidu-19 začalo očkovat koncem loňského prosince. V současné době je registrace otevřená pro všechny starší 55 let, od středy by se měl systém otevřít i pro lidi ve věku 50 až 54 let. "Vakcínu uhradí český stát. Je to reciproční krok, protože stejným způsobem se očkují i čeští diplomaté a jejich rodiny v zahraničí," informoval kabinet.

Od zahájení očkování podle dnešních ranních statistik zdravotníci aplikovali 3,2 milionu dávek vakcíny, plně očkováno je 1,012 milionu lidí. Minulý týden v pracovní dny zdravotníci v průměru podali téměř 66.000 dávek vakcíny. Nejvíce jich aplikovali ve čtvrtek, přes 77.000, což bylo nejvíce v jednom dni od začátku vakcinace.

Témata:  očkování vláda ČR

Související

Aktuálně se děje

20. prosince 2025 17:31

20. prosince 2025 11:16

Bramborový salát: 5 tipů, jak dosáhnout nejlepší chuti

Příprava dokonalého bramborového salátu je pro mnoho českých domácností rituálem, který doprovází nejen Vánoce, ale i rodinné oslavy či letní grilování. Přestože má každá rodina svůj vlastní recept, existuje několik osvědčených postupů, které dokážou pozvednout výsledek o úroveň výše. Klíčem k úspěchu je nejen správný výběr surovin, ale také precizní načasování a trpělivost při dochucování. Následujících pět tipů vám pomůže dosáhnout vyvážené chuti a ideální textury.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy