Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Divadelní premiéry roku 2017, které si nenechte ujít

Divadelní opona, ilustrační foto
Divadelní opona, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha/Brno – O nejúspěšnějších divadelních inscenacích minulého roku jsme vás už informovali. Co se ale chystá v novém roce? V článku najdete výběr deseti nejočekávanějších divadelních premiér, které připravují pražská a brněnská divadla v roce 2017.

1. Národní divadlo: Krvavá svatba

Stále výraznější režisérské duo SKUTR tvoří jeden kvalitní projekt za druhým. Po mimořádně úspěšném baletu Malá mořská víla se opět vrací do Národního divadla, tentokrát s činohrou. Drama autora španělského zlatého věku G.G. Lorcy Krvavá svatba připravují na polovinu března. Folklor se misí s avantgardou, tradiční svět svateb a nedotknutelných obřadů s vášnivostí okamžiku, to všechno s lákavým obsazením Pavlíny Štorkové, Terezy Vilišové, Pavly Beretové, Patrika Děrgela a dalších.

2. Studio Hrdinů: Dílo

Pražské Studio Hrdinů připravuje hru rakouské dramatičky Elfriede Jelinek Dílo v režii Miroslava Bambuška. Příběh o jedné z největších akumulačních vodních elektrárnách na světě, jejíž stavba si oficiálně vyžádala 160 obětí (opravdový počet byl však mnohem vyšší), byl poprvé uveden ve vídeňském Burgtheatru v roce 2003.  Inscenace ve Studiu Hrdinů se chystá na únor a objeví se v ní Jakub Gottwald, Robert Mikluš nebo Magdalena Sidonová.

3. Divadlo pod Palmovkou: Mocná Afrodíté

Pro adaptaci skvělého filmu Woodyho Allena se rozhodlo Divadlo pod Palmovkou. Film z roku 1995 vypráví o Lennym, který se rozhodne vypátrat biologickou matku svého adoptovaného syna, a spustí tak řetězec neuvěřitelných událostí. Allenova dojemná komedie má blízko k antickým tragédiím, takže není překvapivé, že se dočkala i divadelních zpracování. „Pod Palmovkou“ se jí dočkáme v březnu v režii Vojtěcha Štěpánka.

4. Divadlo Na Jezerce: Už je tady zas

„Hned první premiéra roku 2017, jevištní adaptace bestseleru Timura Vermese Už je tady zas by mohla naplnit naše očekávání diváckého zájmu. Atraktivní titul s vysoce aktuálním tématem podaným s velkou dávkou humoru a nadhledu. V současném Berlíně se v parku na lavičce probudí Adolf Hitler a nestačí se divit. Zájem kolemjdoucích se stupňuje a reakce na "současného" Hitlera jsou velmi překvapivé. Hitlerův rozhovor v televizním zpravodajství by mohl patřit k jednomu z vrcholů inscenace. Více ale zatím prozrazovat nebudu. Premiéra bude na Jezerce 16. března 2017. Předprodej zahajujeme 1. února,“ sdělil nás principál a herec Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský. Režie se ujme Matěj Balcar a v hlavní roli Adolfa Hitlera se objeví Ondřej Kavan.

5. Národní divadlo Brno: Želary

Příběh z prostředí horské vesnice v Beskydech na pozadí druhé světové války a německé okupace chystá Národní divadlo Brno na prknech Mahenova divadla. Úprava režiséra Doda Gombára, který v NdB uvedl výborný Veroničin pokoj, vychází z knihy povídek Želary a novely Jozova Hanule brněnské rodačky Květy Legátové. Jozovu Hanuli známe z filmu Ondřeje Trojana s Aňou Geislerovou v hlavní roli. V brněnské verzi se v roli Elišky představí Magdaléna Tkačíková. Premiéra se chystá na konec března.

6. Divadlo Hybernia: Přízrak Londýna

Divadlo Hybernia se brzy stane Londýnem 19. století. Chystá se zde totiž muzikál Lumíra Olšovského, Pavla Bára a Radima Smetany o pochmurné londýnské čtvrti Whitechapel, kde je zavražděna místní prostitutka. Za zločin je zatčen drsný řezník Chuck. Do čtvrti však přichází dva bohatí mladíci a oběma se zalíbí krásná švadlenka Evelyn, jejíž sestra se stane druhou obětí vraha. Kdo je vrah, kterému se říká Jack Rozparovač? Odpověď se dozvíte v Divadle Hybernia. Hrají Lukáš Adam, Jan Cina,  Michaela Nosková, Ilona Csáková a mnoho dalších.

7. Divadlo Bolka Polívky: Šašek a syn

Bolek Polívka chystá na konec února autorskou hru Šašek a syn, v níž si zahraje společně se synem Vladimírem. Životem protřelý šašek má převychovat mladého šlechtice na šaška. Pod jeho vedením a s pomocí jeho kumpánů je mladík podroben lekcím, při kterých v sobě objevuje šaška. Kromě dvou hlavních představitelů se v inscenaci objeví Michal Chovanec, Jaromír Barin Tichý, Jiří Fretti Pfeifer a další.

8. Divadlo Husa na provázku: Ubu králem: Svoboda!

Miroslav Donutil se opět vrací na Provázek. Po Amadeovi, v němž si zahrál společně se synem Martinem, se objeví v jedné z nejskandálnějších her v dějinách světového divadla. Drzé frašky Král Ubu Alfreda Jarryho o vzestupu a pádu pokrytce a egoisty, který je schopen všeho, jen aby dosáhl svého, se na Provázku ujme režisér Vladimír Morávek. Vedle Donutila v roli Otce Ubu se můžeme těšit na Ivanu Hloužkovou, která ztvární jeho choť, a mnoho dalších.

9. Městské divadlo Brno: Chaplin

O chystaném muzikálu Chaplin v Městském divadle Brno jsme už informovali. Přípravy vrcholí, premiéra je totiž už 21. ledna. Životopisný muzikál o geniálním umělci a výjimečném člověku byl uveden na Broadway v roce 2012 a vzápětí získal čtyři nominace na ceny Tony. Titulní role je rozdělena mezi tři herce rozdílných generací – od malého chlapce přes mladého muže k zestárlému umělci. Základní výpovědí je osobní poslání Charlieho Chaplina, který si vždy a za všech okolností šel za svými cíli s jasným názorem na zvrhlou politiku a bídu společnosti.

10. Hudební divadlo Karlín: Čas růží

Karlín chystá muzikál s písněmi Karla Gotta, což bude jistě velkým lákadlem pro milovníky našeho nejpopulárnějšího zpěváka. V režii Petra Novotného se v hlavních rolích představí Roman Tomeš, Eva Burešová nebo Markéta Procházková. Těšte se na odhalení příběhu starého obrazu, který v sobě skrývá osud jedné velké celoživotní lásky. Svět má ty chvíle rád, Jdi za štěstím, Je jaká je a mnoho dalších hitů v muzikálových aranžích ožijí v polovině března. 

Témata:  divadla Divadlo Na Jezerce divadlo Hybernia

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy