Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co chystají letošní Shakespearovské slavnosti?

Romeo a Julie - Jan Sklenář, Tereza Voříšková (foto: Patrik Borecký)
Romeo a Julie - Jan Sklenář, Tereza Voříšková (foto: Patrik Borecký)
Foto: shakespeare.cz

Praha/Ostrava - Večer tříkrálový aneb Cokoli chcete režisérky Jany Kališové je hlavní novinkou letošních Letních shakespearovských slavností. Mimo to nabídnou obě pražské scény ještě šest dalších her, ale také tři večery věnované památce Williama Shakespeara. V Ostravě pak ožije nově zpracovaný Hamlet.

„Moře, hudba, láska – tři slova, která u Shakespeara zazní hned v prvním monologu komedie, se stala východiskem pro celou naši inscenaci. Z blízkosti moře vychází elegantní scénografické řešení Martina Chocholouška i podoba celé řady půvabných kostýmů Sylvy Hanákové. V představení zazní hudba nejen scénická. Uslyšíme živou kapelu, šašek své písničky doprovází hrou na ukulele i flétničku, Olivie má k dispozici zvláštní "vodní" klavír. A láska a její až nejbláznivější podoby jsou pochopitelně hlavním tématem nádherné komedie, která podivuhodně spojuje bujarou a nespoutanou radost ze života s jemnějšími tóny melancholie, poezie a snad i trochou smutku nad plynutím času a života. Pro tenhle kontrast někdy až drastického humoru s okamžiky překvapivé hloubky mám Večer tříkrálový obzvlášť ráda," říká o nové inscenaci režisérka Jana Kališová.

Komedie Večer tříkrálový aneb Cokoli chcete vznikla na vrcholu Shakespearových tvůrčích sil a pojí se s oslavami středověkých a renesančních svátků bláznů. A proto o blázny a jejich rozverné kousky nebude rozhodně nouze. V hlavních rolích Večera tříkrálového se objeví Tomáš Macháček a Marie Doležalová, ale také Milan Šteindler, Nela Boudová či Josef Carda.

Kromě nové inscenace budou naprogrmau i další úspěšné hry jako například tragédie Romeo a Julie s Terezou Voříškovou a Janem Sklenářem, komedie Mnoho povyku pro nic s Petrou Horváthovou a Petrem Čtvrtníčkem. Představí se takét oblíbený Sen noci svatojánské s Vandou Hybnerovou a Davidem Prachařem a nebude chytět ani stálice letních slavností, která je na repertoáru už od roku 2009, Veselé paničky windsorské s Bolkem Polívkou, Simonou Stašovou a Evou Režnarovou.

Ostrava pro tento rok chystá premiéru Hamleta s Tomášem Savkou, Miroslavem Etzlerem a Pavlínou Gajdošíkovou, kterou představí v červenci na scéně Nejvyššího purkrabství. Na konec srpna je na Letní scénu Hudební a taneční fakulty AMU na Malostranském náměstí nachystaná tragédie Othello, která svojí loňskou premiérou vzbudila nebývalé nadšení především u slovenského publika.

Letošní jubilejní výročí 400 let od smrti Williama Shakespeara také značně ovlivní program Letních shakespearovských slavností. Celé tři večery budou věnovány na počest tomuto výnamnému dramatikovi. „Významné jubileum si připomíná celý svět a také my jsme do našeho programu zařadili projekt věnovaný zmíněnému výročí. Přípravy jsou v plném proudu, na dvou večerech nazvaných Pocta Shakespearovi spolupracujeme s profesorem Martinem Hilským, ve třetím samostatném večeru pak Prague Shakespeare Company představí svou plenérovou verzi Richarda III. v angličtině," říkdoplňuje ředitel Slavností Michal Rychlý.

Letní shakespearovské slavnosti proběhnou od 28. června do 3. září v Praze, Brně, Ostravě a Bratislavě. Vstupenky budou v prodeji od 26. dubna.

Témata:  Letní shakespearovské slavnosti

Aktuálně se děje

2. května 2024 10:02

Hamás odmítl další nabídku Izraele na příměří

Islamistické hnutí Hamás odmítá současný návrh dohody o příměří a propuštění rukojmí v pásmu Gazy, chce však pokračovat v jednáních. S odvoláním na izraelská média o tom informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy