Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jan Tříska uctí letní shakespearovské slavnosti na Pražském hradě

Jan Tříska
Jan Tříska
Foto: Korzo

Praha - Na Letních shakespearovských slavnostech se před před čtrnácti lety famózním způsobem představil v hlavní roli v Králi Learovi, v roce 2007 se s obrovským ohlasem setkal jeho otrok Kaliban v romanci Bouře. A třetí návrat na scénu Nejvyššího purkrabství Pražského hradu přichystal Jan Tříska letos, kdy bude hvězdou mimořádných večerů Pocta Shakespearovi, který je pořádaný k příležitosti uplynutí 400 let od úmrtí alžbětinského dramatika.

Diváci se mohou těšit na shakespearovské sonety a humorné i vážnější dialogy z her jako Zkrocení zlé ženy, Král Lear, Richard III. nebo Kupec benátský. Vše za doprovodu živé hudby a zpěvu.

Kromě Jana Třísky vystoupí Ladislav Hampl, Zdeněk Hruška, Mojmír Maděrič, Máša Málková, Zuzana Slavíková, Simona Vrbická neb Vendula Křížová. Večerem bude prováuet  Martin Hilský. Exkluzivní představení se odehrají 21. a 22. července.

Scéna Nejvyššího purkrabství Pražského hradu během léta představí i dvě velmi oblíbené komedie. Sen noci svatojánské v hlavních rolích s Davidem Prachařem a Vandou Hybnerovou. Ta na otázku, v čem spatřuje tak silnou diváckou oblibu této hry, odpovídá: „Je to komedie. A humor a smích patří k letnímu času, kdy lidé odpočívají a potřebují se zbavit stresu. No a navíc ta naše komedie je podařená. Takže se na ni opět těším."

Druhou komedií je Shakespearova sváteční hra o lásce, intrikách a lžích Mnoho povyku pro nic. „Je rozkošně ukecaná a nepředstírá nijakou zvláštní filozofii, kromě té, že se nic nemá brát vážně," říká o hře Jiří Menzel, který ji pro Letní shakespearovské slavnosti nastudoval v roce 2014. Na scénu se vrací Petr Čtvrtníček a Leoš Noha jako dva pomatení strážníci, Lenka Zahradnická jako Héró, Petra Horváthová v roli hašteřivé Beatrice, Václav Jílek jako Benedick nebo Pavel Nový v roli Antonia. Hraje se od 8. srpna.

Letní shakespearovské slavnosti probíhají od 28. června do 3. září.

Témata:  Letní shakespearovské slavnosti Jan Tříska

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy