reklama

Hlavní událostí a zároveň novinkou Letních Shakespearových slavností 2016 bude Sváteční komedie Večer tříkrálový aneb cokoli chcete. Režie se rovněž premiérově v prostorách Pražského hradu ujme režisérka Jana Kališová. Nepůjde však podle jejich slov o vyslovený příklon ke klasice nebo moderně. Jak sama uvedla, jednou z prvních voleb byla Monika Timková pro roli violy a alternace Milana Šteindlera a Václava Kopty pro roli pana Tobiáše Říhala, od nichž se odvíjelo další obsazování. V této hře uvidíme další zvučná jména, jen namátkou jmenujme Marii Doležalovou, Josefa Cardu, Martina Pechláta, Petra Stacha či Karla Heřmánka ml.

Představitelé Večera tříkrálového, jak je budeme vídat při představeních včetně hostů prof. Martina Hilského (zdroj: Robert Pavelka, EuroZprávy.cz)

Ti, kteří pamatují famózní zpracování Krále Leara s Janem Třískou v hlavní roli (2002) se mohou těšit na návrat tohoto velkého herce do lůna Letních Shakespearových slavností. Podařilo se ho získat pro speciální představení Pocta Shakespearovi, což bude výběr úryvků ze slavných her rodáka ze Stratfordu on Avon, které průvodním a spojovacím slovem propojí prof. Martin Hilský, který rovněž převezme roli uvaděče do jednotlivých pasáží té které hry. Zmíněné představení bude odprezentováno na Pražském hradě 21. a 22. července.


Prof. Hilský za asistence Jany Kališové a Nely Boudové sděluje, že se letos dočkáme i Jana Třísky (zdroj: Robert Pavelka, EuroZprávy.cz)

Milovníci Shakespeara v originále si určitě do svých záznamníků zaneslou pečlivě datum 23. července, kdy opět na Pražském hradě představí Prague Shakespeare Company zvláštní představení Richarda III. v anglickém jazyce. Atraktivitu chystaného díla podtrhuje i skutečnost, že režisérem a zároveň představitelem despotického panovníka bude umělecký vedoucí Prague Shakespeare Company pan Guy Roberts. Čtenářům serveru EuroZprávy.cz to jméno bude určitě povědomé, protože jsme se s ním nedávno setkali při recenzi hry Mnoho povyku pro nic v originální úpravě Divadla Bez zábradlí. Navíc postavu královny Alžběty ztvární velvyslankyně Spojeného království Velké Británie a Severního Irska paní Jan Thompson.

Slovensko bude letos zastupovat originálně řešený Othello Milana Vajdičky. Především jde o představení, které bude odehráno na centrálním kruhovém jevišti a tůvrce velice odvážně zredukoval počet postav ve hře na šest. Jak se tato varianta bude divákům líbit, posoudíme na konci srpna, kdy se Othello z Bratislavy přes Brno dostane i do Prahy.


Michal Rychlý (pořadatelská agentura Schok) představuje knihu Pavla Máry (zdroj: Robert Pavelka, EuroZprávy.cz)

Mezi zajímavé počiny lze také uvést prodej výpravné publikace fotografa Pavla Máry nazvané prostě Fotografie/Photographs 1969-2014. Stačí se podívat na její obálku a každému bude hned jasné, co je hlavním motivem knihy. Pro zájemce o knihu je potěšitelný fakt, že v rámci Shakespearových letních slavností ji mohou získat s výraznou slevou.

Co tedy Shakespearovi fanoušci uvidí nejen v Praze, ale i na scénách v Brně, Ostravě a Bratislavě? Vedle zmíněných titulů nesmí chybět Romeo a Julie, Sen noci svatojánské, Veselé paničky Windsorské a pochopitelně i tragický a nesmrtelný Hamlet. Celkem proběhne od 28. června do 3. září 2016 na zmíněných místech 142 představení. Zájemci by však neměli váhat, protože vstupenek na jednotlivá představení valem ubývá.