reklama

Současný spor se vede kvůli zpěvačce, která bude letos v Kyjevě reprezentovat Rusko. Ukrajina výběr označila za provokaci, protože předloni ruská zpěvačka vystoupila na anektovaném Krymu.

Eurovize je v obou zemích velmi populární a od loňské aféry kolem ukrajinské interpretky Jamaly i ostře sledovaná na nejvyšších místech. Proti nominaci Rusky Julije Samojlovové, která je postižená a zpívá na vozíku, se na Ukrajině zvedla vlna odporu. Kyjev po ruské anexi stále považuje Krym za své území a návštěvu poloostrova bez ukrajinského souhlasu označuje za porušení zákona.

Samojlovová Kyjev v roce 2015 o svolení s cestou na Krym nežádala a rozhořčená ukrajinská média navrhují, aby jí byl vstup na ukrajinské území zakázán. Ukrajinská tajná služba SBU vydala prohlášení, podle něhož o účasti ruské zpěvačky rozhodne později, až záležitost prozkoumá.

Šéf ukrajinské diplomacie Pavlo Klimkin výběr Samojlovové označil za záměrnou provokaci a vyzval správní úřady, aby postupovaly striktně podle ukrajinských zákonů. Podle nich jsou osoby po nepovolené návštěvě Krymu na Ukrajině nežádoucí.

Že by šlo o provokaci ale Moskva popírá. „Vždyť účastníci soutěže Eurovize pojedou do Kyjeva zpívat, nikoli dělat politická prohlášení," komentoval spor kremelský mluvčí Dmitrij Peskov.

Soutěž uspořádá Kyjev v polovině května. Českou republiku bude zastupovat zpěvačka Martina Bárta, členka německé jazzové skupiny 4 To The Bar.