Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do rusko-ukrajinských hádek kvůli Eurovizi se vložil i Robbie Williams. A pronesl hodně nečekaná slova

Robbie Williams
Robbie Williams
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Kyjev - Okolo ruské invalidní zpěvačky Julije Samojlovové a její písně "Flame is burning", která má zaznít na soutěži Eurovize, se rozhořel ostrý spor. Situace je nakolik vážná, že se britský zpěvák Robbie Williams nabídl, že by Rusko reprezentoval jako záskok.

Problém je v tom, že Samojlovová dříve zazpívala i na anektovaném Krymu, a tak se ji ukrajinské úřady chystají zakázat vstup do země.

"V tuto chvíli se o zákazu vstupu (Samojlovové) ještě nerozhodlo, ale odhalím tajemství - příslušný dokument je už hotov," prohlásil šéf tajné služby SBU Vasyl Hrycak před novináři. "Zákon musí platit pro všechny. Nejenže (zpěvačka) navštívila Krym, ale zanechala o tom stopy i na sociálních sítích, kde se vyjadřovala o Ukrajině a její vládě a politické orientaci na euroatlantickou integraci. Můj názor je jasný: neměla by na Ukrajinu přijet," dodal.

Sami organizátoři soutěže podle agentury Intefax-Ukrajina uvedli, že o účasti ruské interpretky by měly rozhodnout ukrajinské úřady. Ty se ovšem obávají, že Rusové schválně vybrali svou zástupkyni tak, aby Kyjev zdiskreditovali. Samojlovová je navíc od dětství zdravotně postižená, zpívá z invalidního vozíku a účast v soutěži pokládá za "splněný sen".

Jestli Kyjev zakáže ruské zpěvačce účast v soutěži, Moskva podle mluvčího Kremlu nevybere jiného interpreta. "Nechtěli bychom, aby k tomu došlo, je to příliš absurdní. Ale jestli k tomu skutečně dojde, Rusko bude soutěž bojkotovat. Nezbude nám jiné řešení, prostě nás zahánějí do kouta," řekl agentuře RIA Novosti senátor Oleg Morozov. Za optimální scénář považuje bojkot kyjevské soutěže i poslanec Jozif Kobzon.

Mezitím Robbie Williams v pořadu ruské televize poznamenal, že by se sám chopil reprezentace Ruska v soutěži, kterou ruští diváci podle moderátora sledují asi jako olympijské hry. "Eurovizi zbožňuji. Je tam vše tak krásné, je to velkolepá show. Chtěl bych Rusko reprezentovat na Eurovizi. Prostě to teď říkám a můj manažer se už chytá za hlavu. Ale chtěl bych. Rusko, pojď do toho - a můžeme vyhrát," řekl zpěvák.

Soutěž uspořádá Kyjev v polovině května. Českou republiku bude zastupovat zpěvačka Martina Bárta, členka německé jazzové skupiny 4 To The Bar.

Témata:  Eurovize Ukrajina Rusko Robbie Williams

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy