Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polsko zveřejnilo seznam 8500 esesáků z Osvětimi. Někteří ještě žijí

Koncentrační tábor Osvětim (německy Auschwitz, polsky Oświęcim)
Koncentrační tábor Osvětim (německy Auschwitz, polsky Oświęcim)
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Varšava - Polský Institut národní paměti (IPN) zveřejnil na internetu seznam dozorců v německém koncentračním táboře Osvětim. Seznam, který obsahuje 8500 jmen, je první takovou databázi v Polsku a patrně i na světě.

"Začínáme od Osvětimi, ale budeme se věnovat i dalším táborům," přislíbil šéf IPN Jarosław Szarek, který označil dnešek za historický den.

Posádku esesáků v Osvětimi se podle něj povedlo dát dohromady i díky tomu, že IPN disponuje vlastními prokurátory. Údaje o dozorcích jsou podle něj i odpovědí na mylná tvrzení o "polských koncentračních táborech". Ve skutečnosti šlo o nacistické tábory v okupovaném Polsku, resp. Osvětim byla za války přičleněna k Německu.

"Tato databáze je výsledkem dlouholetého bádání. Němci nařídili vězňům spálit dokumenty o táboře. Je jistým paradoxem, že v současnosti máme více seznamů obětí, než dokumentů o katech," uvedl ředitel osvětimského muzea Piotr Cywiński.

V databázi figuruje 8500 jmen esesáků, kteří v táboře působili od jeho vzniku do likvidace. "Několik desítek těchto lidí stále žije," poznamenal list Gazeta Wyborcza.

Témata:  Osvětim nacisté II. světová válka

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy