Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Fléda nabídne vystoupení skupiny Korben Dallas

Koncert, ilustrační foto
Koncert, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Brno – Hudební klub Fléda pokračuje v česko-slovenské alternativní jízdě. Po společném vystoupení skupiny Billy Barman a písničkářky Katarzie na začátku dubna přijedou další interpreti ze Slovenska. Korben Dallas přivezou do Brna nový materiál z alba Stredovek a jako host s nimi vystoupí česká kapela Houpací koně.

Brněnský klub Fléda pořádá další z česko-slovenských večerů alternativních kapel. Slovenskou jízdu začnou Billy Barman s písničkářskou Katarzií, kteří v klubu vystoupí 11. dubna, a po nich přijede další výrazná slovenská skupina – Korben Dallas. Ti zde představí novou, klidnější a vyrovnanější etapu svého vývoje, společně s novou deskou Stredovek. Jako hosta si pozvali oceňovanou českou kapelu Houpací koně v čele s Jiřím Umlaufem.

Bratislavské trio Korben Dallas v roce 2015 vydalo živé album Kam ideme, které vzešlo z monumentálních vystoupení se Symfonickým orchestrem Slovenského rozhlasu. Loni se skupina vrátila do studia a natočila svou pátou desku Stredovek. Podíleli se na ní hostující umělci – kytarista Luba Petruška a klávesista Miloš Brunclík.

„Slovo středověk evokuje různé obrazy a pro každého může znamenat něco jiného. Pro mě symbolizuje střední věk. Dále ve mně evokuje tmu, zimu a surovost, ale v tom dobrém slova smyslu bez laminátů a příkras. Když jsi ve středověku, dotýkáš se jen surových materiálů a žiješ v takovém surovém prostředí. Ta surovost je podle mě i na tom albu, resp. je jí tam dost v tom smyslu, že tam nejsou použity žádné digitální věci, ale čistě jen nástroje,“ vysvětlil v březnovém rozhovoru pro iReport.cz zpěvák a kytarista skupiny, Juraj Benetin.

Na desce najdeme různorodé, ale zároveň kompaktní skladby, které hudebníci naplnili pokorou, sebereflexí a nadhledem. Úvodní skladba Tvrdý je například vynikající slovní hříčkou, která je zasazená do komplikovaného podkladu a kytarových riffů Luba Petrušky. Poloakustickou miniaturu Vietor pak doplňují vokály dívčího pěveckého sboru Cambiar La Música.

Nejtvrdší polohu alba reprezentuje singl Oranžová a skladba Múry, k níž složil text bubeník Oz Guttler. Naopak texty baskytaristy Lukáše Fily nespoutanou hudbu uklidňují svou nápaditostí a upřímností. Vše samozřejmě podtrhuje intimní přednes barytonu Juraje Benetina. 

Na turné k nové desce „korbeny“ doprovází česká alternativní rocková kapela Houpací koně. Ústecká skupina je přes dvacet let součástí sice méně mediálně nápadné, ale zato hudebně výrazné české scény. Na podzim loňského roku vydala temné album Kde jsou mý přátelé dneska, která vychází z fascinace ústeckým geniem loci a rozvíjí svébytnou lokální poetiku. Ta je poznávacím znakem kapely již od roku 2003, kdy vydali debutovou desku Písně z bistra.

„Chtěli jsme zachytit to, co v poslední době žijeme, co se kolem nás děje. Chtěli jsme aktuální album, v hudbě i textech,“ řekl v rozhovoru pro Ústecký deník Jiří Umlauf, kytarista, zpěvák a zakládající člen kapely. Skupina na desce pracovala rok a půl a věnovala ji „všem, co utíkaj z domova a jsou na cestě. Všem, který místo řečnění dělaj něco pro ty, kdo jsou na tom hůř než oni.“ Motiv útěku je v textech, které skládá frontman Umlauf, všudypřítomným. Spisovatel a učitel Umlauf v loňském roce také vydal knihu s nápaditým názvem Ústí hlavně, která vystihuje jeho ambivalentní vztah k domovskému městu.

 

Na novém albu se podíleli všichni členové kapely včetně producentka Jana Brambůrka a také nového člena, multiinstrumentalisty Pavla Nepivody. Ten se na albu postaral o akustické nástroje v písních Nečekat, Devadesátka a také na prvním singlu Tesaři. Poslední deska navazuje na předchozí album Everest z roku 2013, za níž byla skupina nominovaná na ceny Vinyla, Apollo a Anděl.

Korben Dallas a Houpací koně vystoupí 20. dubna ve 20 hodin v brněnském klubu Fléda.

Témata:  koncerty Brno hudba

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy