reklama

Herečka Ivana Uhlířová si poprvé vyzkouší divadelní režii. Pro svůj debut si zvolila texty a fragmenty deníkových zápisů Paula Klee, z nichž vznikla scénická koláž s názvem Mimo zápis. Inscenace se zabývá tématem tvorby, identity, autorství, aktu tvoření. Filosofické otázky se však spojí s dadaistickou nonsensovou poezií, čímž se inscenace pokusí prezentovat absurditu lidské existence.

„Koncem roku 2016, během naší spolupráce na inscenaci Buňka číslo, za mnou přišla Ivana Uhlířová, že by ve Studiu Hrdinů ráda uvedla hru, text, pásmo, ten tvar byl tehdy spíš nepopsatelný, inspirovaný deníkovými zápisky Paula Klee. Vnímám Ivanu jako jednoho z nejbližších spolupracovníků našeho divadla, a tak jsem byl rád, že vlivem různých okolností vznikla mezi premiérou hry Dílo a přípravami inscenace Pár vzkazů veškerenstvu natolik dlouhá pauza, že se v ní dalo plnohodnotně nazkoušet další představení. Titul tak vzniká nad rámec našeho dramaturgického plánu, ale s inscenačním týmem i tématem, které je nám blízké,” říká o vzniku představení umělecký ředitel Studia Hrdinů Jan Horák.

Ivana Uhlířová se v nové inscenaci uplatní nejen jako režisérka, ale i jako spoluautorka scénáře a herečka. Na textech Paula Klee ji fascinuje matematické myšlení, tvůrčí svoboda, a komplexnost ducha a autorovo smýšlení. „Nehmotný princip, který je možné aplikovat na cokoliv. Pohyb, gesto, myšlenka, z nichž je na jevišti utvářen individuální čas. Natolik lákavé, vzrušující téma, že nebylo možné se mu vyhnout. Tíseň, vášeň a touha. Otázka života a smrti…,“ popisuje svůj zájem o autorovo dílo Uhlířová.

Základní situací inscenace je práce na deníkovém zápisu a nutkání zaznamenat skutečnost. Vystupují zde dva vědci, analytici, které je však možné chápat i jako dvě části jedné osobnosti, a to tu intuitivní a naopak rozumovou. Tito dva protagonisté rekonstruují událost ve své laboratoři.

Třetí postavou je Deník, tedy samotný tex, který představuje původní materiál a zkoumaný objekt. „Hledání je bojem o Deník. Kdo ho má v rukou, ten má vládu na tím druhým, ale i nad celým příběhem, nad dějem a časoprostorem,“ popisují tvůrci v tiskové zprávě. Metafyzický princip hledání je zobrazován groteskní formou, do gagů dvou klaunů však prosakuje závažnost a úzkost. Hrají totiž o život a identitu.

Cílem inscenace je prezentovat mikrokosmos dvou hrdinů, kteří jsou uvězněni ve svých rolích, úkolech, posláních. Každý den rekonstruují skutečnost a už ani nevědí, jak dlouho je to náplní jejich životů. Ve chvíli, kdy se rozhodnout osvobodit od každodenní rutiny, pocítí euforii a závrať. Kromě Uhlířové v inscenaci hrají Václav Dragoun a Michal Kern.

Ivana Uhlířová se ve Studiu Hrdinů představí i jako výtvarnice. Její reflexe budou mít diváci možnost vidět v rámci výstavy s názvem Buňky. Součástí výstavy jsou díla všech hereček z inscenace Buňka číslo, tedy kromě Uhlířové ještě Bio Masha a Magdalena Sidonová.

Vernisáž proběhne v úterý 18. dubna od 16.00 hodin; výstava potrvá do 21. května. Návštěva výstavy je možná vždy před a po představení.

Premiéra inscenace Mimo zápis se uskuteční 7. dubna 2017 ve 20 hodin.