Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za Warholův portrét Mao Ce-tunga zaplatil kupec na dražbě 11 milionů dolarů

Dražba
Dražba
Foto: Pixabay

Hongkong - Portrét někdejšího čínského vůdce Mao Ce-tunga od amerického malíře Andy Warhola se dnes na dražbě v Hongkongu prodal za 11 milionů dolarů (279,2 milionu Kč). Očekávalo se přitom, že by zájemce mohl zaplatit až 15 milionů dolarů.

Novým majitelem se stal nejmenovaný asijský sběratel. Obraz prodaný v aukční síně Sotheby's koupil jeho předchozí vlastník v Londýně v roce 2014 za 7,6 milionu liber (242 milionů Kč). Jeho jméno také nebylo zveřejněno.

Warhol vytvořil sérii Maových portrétů na základě fotografie otištěné v Maově Rudé knížce. Tato sbírka politických myšlenek Mao Ce-tunga byla symbolem čínského komunismu a během Maova režimu bylo de facto povinností každého občana Číny tuto knížku vlastnit a nosit při sobě.

Warholovy portréty Mao Ce-tunga zůstávají do dneška v Číně citlivým tématem. Když se v roce 2013 konala rozsáhlá Warholova výstava v Číně, Maovy podobizny na ní nebyly. Čínská média tehdy uvedla, že není zřejmé, zda tyto pestrobarevné obrazy jsou výrazem respektu k Maovi, nebo vyjadřují pohrdání.

Témata:  obrazy umění aukce

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy