Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brněnská muzejní noc 2017 se blíží

Brněnská muzejní noc
Brněnská muzejní noc
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Brno - Letošní Brněnská muzejní noc vypukne 20. května. Návštěvníci se mohou již tradičně těšit na otevřená muzea a galerie v pozdních večerních hodinách a především na bohatý kulturní program. Akce se koná v rámci Mezinárodního dne muzeí, jehož ústředním tématem pro rok 2017 jsou tragické dějiny 20. století.

Do Brněnské muzejní noci se v roce 2017 zapojí 28 kulturních institucí – kromě zakládajících muzeí a galerií přibývají také další subjekty, které chtějí poodkrýt své pro většinu lidí nedostupné prostory. Kupříkladu Krajský úřad Jihomoravského kraje ukáže návštěvníkům reprezentační místnosti a vyvede je až na střechu, Česká národní banka zase nabízí výstavu o vývoji peněz. Kromě prohlídky aktuálních výstav a expozic připravují organizátoři doprovodný program, v němž by si každý měl najít to své. V Galerii TIC budou lidé vyvolávat fotografie duchů, v Technickém muzeu zazpívá Viktor Dyk, v Pražákově paláci bude probíhat výtvarný workshop, z něhož si lidé odnesou tematickou plátěnou tašku. Noční veselí si užijí i děti, pro něž se chystají výtvarné dílny, divadelní představení nebo výstava věnovaná legendární stavebnici LEGO.

Téma „Jak sdělit nevyslovitelné? Muzea a tragické dějiny 20. století“ propojující kulturní instituce v rámci Mezinárodního dne muzeí, bude reflektovat kupříkladu prohlídka Káznice, kde docházelo k popravám politických vězňů, výstava v Muzeu romské kultury, politické i kulturní dění v Brně v období První republiky přiblíží zážitkový program v Jurkovičově vile.

Vizuál letošní Brněnské muzejní noci je oproti minulým ročníkům méně abstraktní, pracuje se symboly noci a usínání přecházející v typicky muzeální artefakty. Jeho autory jsou Alena Gratiasová, Tereza Bierská a Karol Lament.

Účastníci Brněnské muzejní noci 2017 / 28 institucí

1. Moravská galerie v Brně, 2. Technické muzeum v Brně, 3. Moravské zemské muzeum, 4. Muzeum romské kultury, 5. Muzeum města Brna, 6. Dům umění města Brna, 7. Muzeum Brněnska, 8. Mendlovo muzeum MU, 9. Diecézní muzeum, 10. Turistické informační centrum města Brna, 11. Knihovna Jiřího Mahena v Brně, 12. VIDA! science centrum, 13. Muzeum loutek Radosti, 14. Muzeum vlakové pošty, 15. Fait Gallery, 16. Industra Art, 17. Zetor Gallery, 18. Nová radnice, 19. Krajský úřad Jihomoravského kraje, 20. Filharmonie Brno, 21. Červený kostel, 22. Klub přátel kolejových vozidel, 23. Letohrádek Mistrovských, 24. Česká národní banka, 25. Gymnázium Brno-Řečkovice, 26. Family Fest, 27. Strom Art Gallery, 28. Galerie Pitevna

Na většině míst bude vstupné dobrovolné, některé akce a výstavy budou zpoplatněny symbolickou částkou nebo s výraznou slevou.

Brněnská muzejní noc je součástí Festivalu muzejních nocí Asociace muzeí a galerií ČR a Evropské muzejní noci. Koná se pod záštitou primátora statutárního města Brna Petra Vokřála, hejtmana Jihomoravského kraje Bohumila Šimka, starosty městské části Brno-střed Martina Landy a brněnského diecézního biskupa Vojtěcha Cikrleho.

Uskutečňuje se za finanční podpory Ministerstva kultury ČR, Jihomoravského kraje a Statutárního města Brna. Významným způsobem se na ní podílí Dopravní podnik města Brna, který zajišťuje bezplatnou dopravu návštěvníků v rámci centra města i mimo ně.

Jako praktický průvodce Brněnskou muzejní nocí bude návštěvníkům sloužit tištěná brožura, v níž lidé najdou mapku s vyznačenými pořádajícími institucemi a také jízdní řád speciální autobusové dopravy, která bude opět zdarma. Kompletní informace budou k dispozici také na webu www.brnenskamuzejninoc.cz.

Témata:  Brněnská muzejní noc muzea

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy