Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřel režisér Miloš Forman, bylo mu 86 let

Miloš Forman
Miloš Forman
Foto: Reprofoto ČT

Praha - V USA zemřel oscarový režisér Miloš Forman. Jeho manželka Martina Formanové dnes telefonicky ČTK řekla, že zemřel náhle 13. dubna po krátké nemoci. Čáslavskému rodákovi bylo 86 let.

"Jeho odchod byl klidný a po celou dobu byl obklopen rodinou a svými nejbližšími," dodala. Poslední rozloučení bude v úzkém rodinném kruhu, řekla.

 "Zemřel Miloš Forman. Nenávratně mizí svět velkých lidí. Uzavírá se příběh lidsky a umělecky silné generace," komentoval jeho smrt na twitteru mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček. 

Miloš Forman, původním jménem Jan Tomáš Forman, byl režisér, scenárista a herec českého původu, žijící ve Spojených státech amerických. Byl držitelem dvou Oscarů za nejlepší režii, tří Zlatých glóbů a ceny BAFTA ve stejné kategorii.

Jeho první manželkou byla Jana Brejchová. Jeho synové z druhého manželství s Věrou Křesadlovou jsou dvojčata, divadelníci Petr a Matěj Formanovi. Potřetí se oženil s výrazně mladší Martinou Zbořilovou, která o jejich seznámení vydala knihu. Mají spolu další syny, dvojčata Andyho a Jima Formanovy.

Forman vystudoval scenáristiku na pražské Filmové a televizní fakultě Akademie múzických umění (FAMU), již během studií působil jako pomocný režisér a asistent Alfréda Radoka. V Československu do roku 1968 společně s Miroslavem Ondříčkem natočil několik úspěšných snímků. Černý Petr získal hlavní cenu na Mezinárodním filmovém festivalu v Locarnu , film Hoří, má panenko byl dokonce nominován na Oscara. 

Miloš #Forman byl neskutečně inspirující osobnost. Viděl jsem jako student žurnalistiky veškeré jeho filmy a Přelet nad kukaččím hnízdem je pro mě dodnes nepřekonatelným a nejmrazivějším filmem světové kinematografie. Vzpomínám v modlitbě, pane Režisére. #RIP

— Tomáš Zdechovský (@TomZdechovsky) 14. dubna 2018

Za normalizace legálně odešel do USA, aby pokračoval ve své filmové tvorbě. Mohl tedy na svých filmech spolupracovat s českými filmaři, mj. kameramanem Miroslavem Ondříčkem a Amadea natočit v Kroměříži, Praze a okolí. Jeho prvním americkým filmem byl snímek Taking Off, který byl oceněn první cenou poroty na festivalu v Cannes, komerčně ale neuspěl.

Významného úspěchu u diváků dosáhl brzy, po třech letech, v roce 1974 svým dalším filmem, adaptací románu Kena Keseyho Přelet nad kukaččím hnízdem. Tento film americká Akademie filmových umění a věd ocenila pěti Oscary, včetně ceny za režii a nejlepší film. I jeho další filmy byly úspěšné, některé z nich více u kritiky než divácky (např. Valmont). Film Amadeus získal dalších osm Oscarů včetně obou hlavních kategorií.

Miloš Forman považován za jednoho z nejvýznamnějších českých – a významných amerických a světových – filmových režisérů, úspěšných jak u diváků, tak kritiků po celém světě.

Témata:  Miloš Forman úmrtí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy