Kultura

Britská policie, ilustrační fotografie

V londýnské galerii řádil vandal, potrhal obraz za 20 milionů liber

Kultura

Britská policie dnes obvinila dvacetiletého muže z toho, že v sobotu v londýnské galerii Tate Modern poškodil obraz Pabla Picassa Busta ženy v hodnotě 20 milionů liber (597 milionů Kč). Informoval o tom zpravodajský web BBC. Shakeel Massey, který je nyní ve vazbě, vinu odmítá. Galerie Tate Modern zůstává otevřená.

Jan Kačer

Umělce zdrtila zpráva o úmrtí Táni Fischerové. Takhle na ni vzpomínají

Kultura

Zesnulá herečka a občanská aktivistka Táňa Fischerová byla podle zpěvačky Marty Kubišové neobyčejně statečná žena, která svůj nelehký osud nesla s velkou noblesou. Na Fischerovou, která zemřela dnes ve věku 72 let, Kubišová vzpomíná s láskou, stejně jako její dlouholetý spolupracovník, režisér a herec Jan Kačer. Fischerovou obdivovali i další její profesní kolegové, herec Jan Potměšil a režisér Jiří Strach.

Klavír, ilustrační fotografie

Fanoušci seriálu Přátelé truchlí. Zemřela spoluautorka úvodní písně

Kultura

Ve věku 72 let v úterý zemřela americká hudební skladatelka Allee Willisová, která se proslavila především jako spoluautorka písně I'll Be There For You z populárního seriálu Přátelé. Informoval o tom dnes zpravodajský server BBC. Za hudbu k filmu Policajt z Beverly Hills a divadelnímu muzikálu The Color Purple (Purpurová barva) získala ceny Grammy.

Česká televize

Kultura

Nejsledovanější pořady na Štědrý den? Novou pohádku si nenechalo ujít 2,5 milionu diváků

Premiérovou štědrovečerní pohádku Princezna a půl království sledovalo v České televizi 2,46 milionu diváků starších 15 let, tedy 62,4 procenta těch, kteří měli v danou dobu zapnutou televizi. Snímek režiséra Karla Janáka se tak stal nejsledovanějším pořadem dne. Prvních devět příček sledovanosti obsadily pořady ČT, desátým byl film Pretty Woman na TV Nova.

film Nabarvené ptáče

Česko o krok blíž k zisku Oscara. Nabarvené ptáče a Dcera jsou v užším výběru

Kultura

Americká filmová akademie do užšího výběru nominací na Oscary v kategorii mezinárodní hraný film vybrala i koprodukční drama Nabarvené ptáče českého režiséra Václava Marhoula. Česko uspělo také v kategorii krátký animovaný film, kde byl do užšího výběru zařazen krátkometrážní snímek Dcera studentky pražské Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění (FAMU) Darji Kaščejevové (Daria Kashcheeva).

Koncert, ilustrační foto

Kultura

Nejsledovanější videoklipy na YouTube? Tyto hity pobláznily svět

Klip k tanečnímu hitu Despacito portorického zpěváka Luise Fonsiho se stal na platformě YouTube nejsledovanějším hudebním videem uplynulého desetiletí, celkem nasbíral 6,5 miliardy zhlédnutí. Úctyhodných 4,5 miliardy přehrání pak figuruje u klipu zpěváka Eda Sheerana natočeného k písni Shape of You.

Karel Gott

Čeští zpěváci ovládli YouTube, ve sledovanosti válcují i světové hvězdy

Kultura

Šest z deseti nejúspěšnějších hudebních videí roku 2019 na lokální verzi serveru YouTube je z české produkce. Žebříčku YouTube Rewind v ČR kraluje Karel Gott a jeho společná píseň s dcerou Charlottou Ellou pod názvem Srdce nehasnou, která zaznamenala 29 milionů zhlédnutí. Do první desítky se probojovala také například Berenika Kohoutová nebo rapper Viktor Sheen.

Karel Gott jako Don Corleone v kalendáři Proměny 2016.

Kultura

Dražil se obraz od Karla Gotta, konečná cena zcela překonala očekávání

Obraz surrealistické malířky Toyen nazvaný Ráj černochů koupil zájemce na aukci v Praze za 31,68 milionu korun včetně aukční přirážky, řekla ČTK mluvčí galerie Kodl Terezie Kaslová. Je druhým nejdražší dílem této umělkyně po obraze Šero v pralese, za který dal kupec před dvěma lety 36 milionů korun. Olej Ráj černochů namalovala Toyen v roce 1925. Do dnešní aukce šel s vyvolávací cenou 18 milionů Kč. Jako zvláštní položka byl v aukci zařazen obraz nedávno zesnulého zpěváka Karla Gotta.

Kino, ilustrační foto

Odpůrci režiséra Polanského vyváděli před kinem, narušili předpremiéru

Kultura

Několik desítek lidí v úterý večer demonstrovalo před kinosálem v Paříži, v němž se v předpremiéře promítal nový film režiséra Romana Polanského. Informovala o tom agentura AFP. Protestovat se proti 86letému filmařovi rozhodli kvůli novému obvinění ze znásilnění, kterému Polanski čelí. O víkendu jej z něj obvinila francouzská fotografka Valentine Monnierová. Činu se podle ní Polanski dopustil v roce 1975, kdy jí bylo 18 let.

Film, ilustrační foto

Kultura

Genderové aktivistky mají pifku na cenu Oscar. Chtějí ji přejmenovat

Americká herečka Geena Davisová vyzvala hollywoodské tvůrce, aby napravili genderovou nerovnováhu ve filmu a televizi. Třiašedesátiletá Davisová to řekla v noci na dnešek v Los Angeles na galavečeru udílení čestných Oscarů. Italská režisérka Lina Wertmüllerová při přebírání čestného Oscara šla ještě dál a navrhla, aby cena dostala ženské jméno Anna.

Richard Krajčo a Kryštof

Richard Krajčo prozradil drsnou pravdu o duetu Gotta s dcerou Charlotte

Kultura

V pátek a v sobotu se celé Česko loučilo s Karlem Gottem. Richard Krajčo byl jedním z posledních lidí, se kterým mnohonásobný slavík před svou smrtí spolupracoval. Napsal pro něj píseň Srdce nehasnou. Mnozí měli za to, že jde o jakési Gottovo rozloučení s blízkými i fanoušky. Jak teď sám Krajčo přiznal, on už tehdy věděl, že legenda skutečně umírá.

Ilustrační foto

Vypukne 10. řada StarDance. Kdo vyhraje? Toto jsou favorité

Kultura

Největšími favority desáté řady taneční soutěže StarDance jsou podle bookmakerů bývalá biatlonistka Gabriela Koukalová (4:1 - 5,5:1) a herec Matouš Ruml (4,5:1 - 6:1). Jde na ně také většina sázek, i když jejich objem je nízký.

Film, ilustrační foto

Kultura

Oscara chce rekordní počet zahraničních filmů, želízko v ohni má i Česko

Rekordních 93 zemí přihlásilo své filmy do boje o nominaci na Oscara za nejlepší zahraniční film roku 2019. Oznámili to dnes organizátoři z americké Akademie filmových umění a věd. Mezi nováčky jsou země jako Ghana, Nigérie nebo Uzbekistán. Česká republika do souboje o nominaci vyslala film Nabarvené ptáče režiséra a producenta Václava Marhoula.

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy