Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Iva Bittová představuje nové album Slovenské spevy

Iva Bittová
Iva Bittová
Foto: Janáčkova filharmonie Ostrava

Praha – Populární zpěvačka Iva Bittová se opět vrací ke spolupráci se skladatelem Vladimírem Godárem, který pro ni a smyčcový Mucha Quartet upravil slovenské lidové písně ze sbírky Bély Bartóka. Nové verze pod názvem Slovenské spevy Iva Bittová s doprovodem kvarteta koncertně zazpívá 16. a 17. června na festivalu Concentus Moraviae.

Celosvětově známý autor a vynikající klavírista Béla Bartók patřil k nejvýznačnějším etnomuzikologům počátku dvacátého století. Vyrůstal v rakousko-uherském mocnářství, proto se soustředil především na folklór jeho zemí. A to natolik, že jen jeho sbírka slovenských lidových písní která se rozrůstala až do jeho smrti v americkém exilu v roce 1945, dnes obsahuje více než 3200 záznamů.

Album Slovenské spevy má tedy z čeho těžit. Spojuje se na něm živelnost svěžích melodií, vynikajícího pěveckého podání i citlivého instrumentálního doprovodu. Iva Bittová tak opět potvrzuje svou hlasovou univerzálnost a interpretační schopnosti. „Transkripce Vladimíra Godára Slovenských písní od Bély Bartóka mi opět umožnila proniknout do hudebního světa folkloru," říká Iva Bittová.

Zdroj: YouTube

Známá zpěvačka, houslistka a herečka ne nadarmo bývá často označována za "hudební chameleonku". Prošla přes brněnskou konzervatoř mezi legendy moravské alternativní scény, a odtud pak na mezinárodní scénu, včetně newyorské Carnegie Hall.  Zpívala rock s kapelou Dunaj i operní árie, osobitě interpretuje lidové písně, vyzkoušela si experimentální jazz i houslové úpravy klasické hudby, a spolupracovala i s americkým avantgardním seskupením Bang On A Can All Stars. 

Se slovenským skladatelem Vladimírem Godárem, který je také držitelem dvou Českých lvů za hudbu k filmům Návrat idiota a Sluneční stát, spolupracuje Iva Bittová už řadu let. K jejich společné tvorbě například patří soundtrack k filmu Krajinka, skladba Ecce Puer na text Jamese Joyce, nebo projekt Mosty-Gešarim.

 

Témata:  Iva Bittová koncert

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy