reklama

Kino Zefyros, nad nímž se vznáší vůně jasmínu a cvrkot cikád, bylo otevřeno v roce 1932 a více než 30 let ho spravuje rodina Muzakiotiů. "Kino tradičně otevíráme o velikonoční neděli, ale letos jsme zahájili provoz až 1. června," říká majitelka Jorgia Muzakiotiová.

Její dcera Konstantina je také nespokojená. "Nemám ráda tuhle situaci, není příznivá pro radosti," utrousí a popotahuje z cigarety. Její matka si stěžuje, že kino bude otevřeno jen krátce a promítání budou narušovat sanitární opatření.

Po každé produkci musejí všechno dezinfikovat, bylo třeba vyznačit na podlaze rozestupy, zajistit roušky pro zaměstnance a snížit počet sedadel.

"Do kina se normálně vejde až 250 lidí. Dnes máme k dispozici jen 125 sedadel. Chodí sem velmi málo zahraničních turistů a staří lidé přestali chodit vůbec. Časy nejsou lehké," říká matka Muzakiotiová.

Kina pod hvězdami jsou v letním vedru v bouřlivé řecké metropoli přístavem klidu. Řekové a turisté jej hojně využívají každé léto. Avšak letos na tento sektor těžce dopadly důsledky pandemie.

Matka a dcera Muzakiotiovy sice ujišťují, že jejich kino navštěvuje stejně lidí jako loni, ale čísla ukazují mnohem horší realitu.

Podle Řeckého centra pro kinematografii se za červen a červenec prodalo asi 356.000 vstupenek do letních i kamenných kin, zatímco loni ve stejném období to bylo 1,3 milionu vstupenek.

Kapacita kin je omezena, někteří lidé mají obavy z nákazy a k tomu se ještě v posledních měsících řadí pokles kinematografické produkce, vysvětluje Christos Katselos z centra pro kinematografii. "Premiéry trháků byly odloženy," připomíná.

"Nový zvyk, který se rozvinul během karantény, a sice promítání videofilmů doma, může letní kina také poškodit," soudí. "Všechny nové filmy, které se v této době promítaly, propadly," konstatuje Andreas Kontarakis, který vlastní letní kina Karmen, Stella a Dafni. Odhaduje, že se jejich návštěvnost snížila o 60 procent.

Tradiční přestávky, kdy se pojídalo a popíjelo, byly zrušeny, aby se lidé neshlukovali v barech kin. Majitelé to sice chápou, ale znamená to pro ně další nevyhnutelné ztráty.

"Udělali jsme všechno pro to, abychom zabránili kontaktům mezi lidmi, a teď máme téměř prázdné sály," stěžuje si Kontarakis.

Stejně jako jeho kolegové nedostal od státu žádnou finanční podporu.

"Pohybujeme se v neklidných vodách," říká programátorka Nina Veligradiová, která už 15 let pracuje v řecké filmotéce. Snaží se přizpůsobit této neobvyklé situaci tím, že výběr filmů orientuje na mladší publikum než v předchozích letech.

"Nabízíme letos také mnoho starších filmů, je to levnější a méně riskantní," ujišťuje. Snaží se omezit výdaje s ohledem na příští nejisté měsíce. "Nemůžeme si nic naplánovat, vyčkáváme. Každý týden dostáváme nové instrukce," stěžuje si.

Kino Paris, skryté v uličkách turisty hojně navštěvované čtvrti Plaka, zůstává celé léto zavřené. "Kvůli pandemii se nezbytné plánované práce zpozdily," oznamuje letní kino na svých internetových stránkách. Také letní kino Dexameni pod aténským vrcholkem Lykavittos letos v létě neotevře.