reklama

Skladba "Hey, Hey, Rise up!" (Hej, hej, povstaň!) má posloužit ke shromáždění prostředků pro humanitární účely, uvedla agentura AFP.

Opory Pink Floyd, David Gilmour a Nick Mason, v písni použili hlas zpěváka Andrije Chlyvňuka z ukrajinské skupiny Boombox (v azbuce psané Bumboks), který se právě v Kyjevě léčí ze zranění, způsobeného projektilem z minometu.

"Stejně jako mnozí další jsme cítili zuřivost a frustraci, když jsme se stali svědky ohavné invaze do nezávislé a mírumilovné demokratické země a vraždění jejích obyvatel jednou z největších mocností na světě,“ vysvětlil své motivy Gilmour v tiskové zprávě.

"Nedávno jsem se dočetl, že Andrij opustil své americké turné s Boombox, aby se vrátil na Ukrajinu a zapojil se do územní obrany,“ pokračovala tato vůdčí postava Pink Floyd.

Pink Floyd - Hey Hey Rise Up (feat. Andriy Khlyvnyuk of Boombox) (3:54) | zdroj: YouTube


Na Instagramu také viděl video natočené na jednom náměstí v Kyjevě, kde umělec zpívá lidovou písničku ve městě ztichlém kvůli válce.

"Byl to silný okamžik, který mě přiměl to zhudebnit," vysvětlil Gilmour.

Podařilo se mu domluvit s Andrijem, který byl kvůli zranění zrovna upoután na nemocničním lůžku v Kyjevě. "Přehrál jsem mu kousek písničky po telefonu a dal mi své požehnání. Snad brzy něco uděláme osobně," doufá Gilmour.

Vizuál skladby představuje slunečnici, jeden ze symbolů Ukrajiny, a je inspirován videem virálně se šířícím po sociálních sítích, které zachybuje Ukrajinku urážející dva ozbrojené ruské vojáky a házející po nich slunečnicová semínka: ať si je dají do kapes, aby z nich vyrostly slunečnice, až je zahrabou do hrobů.

"Putin musí odejít," tweetoval Gilmour na začátku ruského vpádu na Ukrajinu.

Veškerá hudba Pink Floyd (od roku 1987) a sólové Gilmourovy skladby zmizely z ruských a běloruských streamovacích webů na znamení "rozhodného odsouzení ruské invaze“, uvedla skupina.

Gilmour a Chlyvňuk si v roce 2015 společně zazpívali na koncertě v Londýně. Skladbu věnovali Ukrajincům, kteří o rok dříve přišli o život při svržení proruského prezidenta v Kyjevě. Na tomto koncertu hrály i ruské punkerky z Pussy Riot.