Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spoluzakladatel legendární skupiny podpořil Putina: Jeho slova o Ukrajině, Skripalovi a USA hovoří za vše

Vladimír Putin
Vladimír Putin
Foto: kremlin.ru

Moskva neotrávila Sergeje Skripala, Rusko má právo na krymský Sevastopol a za ukrajinským Majdan stojí Spojené státy. Tvrdí to Roger Waters, spoluzakladatel britské skupiny Pink Floyd, který poskytl rozhovor ruskému listu Izvestija.

Waters v rozhovoru, který noviny zveřejnily v pondělí, přiznává, že geopolitika nikdy nebyla jeho silnou stránkou, ale že ví, že „Sevastopol je velmi důležitý pro Rusko a Rusy".

„Existuje mnoho smluv a dokumentů, podle nichž má Rusko všechna práva na toto město. Změna vláda na Ukrajině s Washingtonem v pozadí jednoduše vyprovokovala Moskvu k dalším krokům," řekl Waters v interview, z něhož citovala agentura UNIAN. Ta také připomněla Waters před rokem v rozhovoru pro jeden „z propagandistických zdrojů" vyjádřil sympatie k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Waters také obvinili úředníky Bílého domu, že stojí za ukrajinskou krizí. Konkrétně zmínil náměstkyni ministra zahraničí USA Victorii Nulandovou, která podle něj ukrajinskou krizi organizovala. „Nevím, jak se Ukrajina octla v této situaci, ale obviňovat z toho Rusko je směšné,“ hlásá Walters, který v rozhovoru opakovaně mluvil o své náklonnosti k Moskvě.

Za nesmysl označil i údajný ruský útok na Skripalovi. „To by mělo být jasné i člověku s půlkou mozku. Ale někteří nemají ani polovinu mozku, proto této absurditě věří!" zuřil Walters.

Média po vydání tohoto rozhovoru upozornila na fakt, že se hudebník dostal na ukrajinskou „černou listinu“. Už v pondělí se jeho jméno objevilo v databázi Mirotvorets. V té se mimo jiné píše, že „kriminálník“ Walters je zodpovědný za „protiukrajinskou propagandu, útoky na územní celistvost Ukrajiny [a] účast na pokusech o legalizaci ruské anexe Krymu."

Témata:  Skupina Pink Floyd Rusko Ukrajina Vladimír Putin

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy