Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z bouře Hermine bude opět hurikán, na pobřeží už ale asi nezamíří

Hurikán
Hurikán
Foto: Pixabay

Miami - Předpověď meteorologů ohledně bouře Hermine se naplňují. Poté co jako hurikán zasáhla sever Floridy a pak jako bouře přešla přes Georgii a obě Karolíny, nabírá nad Atlantikem na síle. Během pondělí se zřejmě opět stane hurikánem.

Největší nebezpečí na východním pobřeží USA podle meteorologů hrozí státům od Virginie po New Jersey, Národní středisko pro hurikány (NHC) však vydalo varování i pro další státy až po Connecticut.

Bouře a později i hurikán Hermine, ačkoli se nyní pohybuje přes 300 kilometrů východně od pobřeží, může vyvolat až 1,5 metru vysoké vlny a zaplavit tak některé přímořské oblasti.

Specialista na hurikány Daniel Brown agentuře Reuters řekl, že živel nad mořem sice podle všeho zůstane, na pobřeží ale bude mít v nadcházejících dnech velký dopad v podobě eroze. Od Virginie po Long Island ve státě New York pak lijáky přinesou až 18 centimetrů deště.

Guvernér New Jersey Chris Christie v předstihu vyhlásil stav nouze ve třech přímořských okresech, podobně učinil v části jednoho okresu i guvernér státu Delaware Jack Markell. Newyorský guvernér Andrew Cuomo dnes z preventivních důvodů uzavřel pláže na Long Islandu.

Úřady ve Virginii zrušily kvůli nepříznivému počasí několik víkendových, a to včetně sobotního koncertu Bruce Springsteena ve Virginia Beach, který se bude nově konat v pondělí.

Témata:  hurikán počasí USA bouře Hermine

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy