Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Německo se řítí pohroma: Orkán, záplavy, sněhová bouře

Zima, ilustrační fotografie
Zima, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Berlín/Vídeň - Němečtí meteorologové vydali výstrahu před tlakovou níží Axel. Dnes a ve čtvrtek přinese vydatné srážky a na mnoha místech bude foukat silný vítr. Na pobřeží Severního a Baltského moře hrozí místní záplavy v důsledku vzedmutí ústí řek, do kterých vítr tlačí vodu z moře. Bavorská policie už nyní hlásí řadu nehod. Potíže už má také Rakousko.

Na severu a východě Německa podle meteorologů hrozí bouře, v horských oblastech bude vydatně sněžit a na silnicích se budou tvořit sněhové jazyky. Počáteční déšť se ve sněhové srážky začne měnit dnes večer.

U Severního moře a na vrcholcích některých hor by vítr mohl dosahovat až síly orkánu. Na některých místech severního Německa dosahoval až 110 kilometrů za hodinu už v noci na dnešek. Polevit by měl silný vítr až v noci na čtvrtek.

Ve středoněmeckých horách napadlo už několik desítek centimetrů sněhu. Nejvíce se sněhová pokrývka zvýšila v Harzu, kde napadlo až 20 centimetrů nového sněhu, kolem deseti centimetrů přibylo i v horských pásech hraničících s Českem: Šumavě, Smrčinách či Krušných horách. V Bavorsku dnes a ve středu první sníh letošní zimy způsobil stovky nehod. Na řadě míst na severozápadě Německa v noci na dnešek popadaly stromy na železnici. Vlaky nejezdí na některých regionálních tratích v okolí Hamburku, Kielu a Hannoveru.

Co se týče Rakouska, nejvíce nasněžilo v Horních Rakousích, které hraničí s Jihočeským krajem. Na hoře Feuerkogel mezi Salcburkem a Lincem naměřili dnes vítr o síle 161 kilometrů za hodinu. Silný vítr napáchal značné škody ve Vídni. Z lešení na Votivním kostele v centru města strhl část obřího reklamního plakátu. Na jeho zpětném upevnění pracovalo 14 hasičů téměř dvě hodiny. V horách východní části Rakouska hrozí nebezpečí pádu lavin.

Témata:  Německo počasí zima

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy