Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Laviny i mohutné vlny. Evropa se potýká s krušným počasím

Zima, ilustrační fotografie
Zima, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Bratislava - S náporem zimy bojuje řada evropských států. Zasněžené silnice dnes komplikují dopravu na celém Slovensku, kde v některých místech spadlo až 20 centimetrů sněhu. Kalamita je i v Polsku, Švédsko sevřely mrazy, Dánsko bičuje extrémní vítr.

Sněžení a vítr s nárazy o rychlosti až 100 kilometrů za hodinu vytváří závěje a sněhové jazyky na desítkách úseků silnic západního a středního Slovenska.

Zcela bez spojení je silniční úsek mezi Kraľovany a městem Dolný Kubín v podhůří Malé Fatry, kde brzy ráno silnici i železniční trať zasypaly dvě laviny. Podle mluvčí drah Ivany Popluhárové se provoz vlaků podařilo obnovit krátce před polednem. Rovněž silnice byla na krátkou dobu po poledni znovu otevřena, ale zasypala ji další lavina a je opět mimo provoz.

Uzavřena byla také silnice z města Štrba do obce Šuňava v tatranském okrese Poprad. Silničáři podle ředitele popradské správy silnic Mariána Barilly vyslali do terénu veškerou techniku, na mnoha silnicích však stále leží až deset centimetrů čerstvého sněhu a padá další, jízda je proto mnohdy riziková.

Rovněž řadu polských regionů zasáhlo v noci sněžení doprovázené silným větrem. Kvůli tomu bylo podle mluvčí vládního krizového centra ráno bez elektřiny na 16.000 odběratelů, nejvíce v Podleském a Velkopolském vojvodství a v oblastech u hranice s Českem.

Na severu Švédska klesly v noci na dnešek teploty téměř k minus 30 stupňům Celsia. Mimořádně mrazivé počasí přišlo poté, co tato skandinávská země zaznamenala vůbec nejteplejší Silvestr v historii měření.

V dvacetitisícovém městě Kiruna, které je největší v oblasti švédského Laponska, bylo v úterý večer kvůli prasklému potrubí přerušeno vytápění mnoha domácností. Stalo se tak v době, kdy se venkovní teplota pohybovala kolem minus 27 stupňů Celsia.

Švédský meteorologický ústav oznámil, že v severolaponské obci Naimakka, která patří k nejchladnějším místům v zemi, bylo v noci na dnešek naměřeno minus 28,2 stupně Celsia.

Ve Stockholmu začalo sněžit v úterý večer a do rána napadlo deset až dvacet centimetrů sněhu. Většina řidičů podle policie uposlechla výzvu a nechala auto doma, čímž usnadnila práci sněžným pluhům.

Silný vichr udeřil na Dánsko. V noci na dnešek postihl především ostrov Bornholm a severní části země. Deník Politikken uvedl, že dnes by na jihu a východě Dánska mohly mořské vlny na pobřeží vystoupat až do výšky 1,7 metru nad běžný stav. Všechny přístavy a pobřežní oblasti se proto musí připravit na možné záplavy. Podle serveru The Local se některé regiony mohou potýkat i se stoletou vodou.

Skandinávie zažívá v posledních měsících velké výkyvy počasí. V listopadu registroval Stockholm den s největším množstvím napadaného sněhu ve více než stoletých dějinách měření. Silvestr byl naopak ve Švédsku doposud nejteplejší. V sousedním Norsku naměřili v městečku Sunndalsöra 30. prosince teplotu 18,1 stupně Celsia, což je až na jedinou výjimku (18,3 stupně zaznamenaných 1. prosince 1998) nejvyšší prosincová teplota v Norsku vůbec.

Témata:  počasí Slovensko zima Polsko Švédsko Dánsko

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy