Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dávejte pozor na cestách: Česko zasáhne extrémně silný vítr a ledovka

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Ve východní polovině Česka se k silnému větru dnes a v noci na pondělí přidají mrznoucí srážky, které mohou na silnicích tvořit ledovku.

Silný vítr bude na severu a severovýchodě Moravy dnes zesilovat, v nárazech může mít na horách rychlost až 110 kilometrů v hodině. V pondělí ráno zeslábne, odpoledne ale ve východních Čechách, na Českomoravské vrchovině a na Moravě opět zesílí. Na horách může v nárazech dosáhnout až 145 kilometrů v hodině, tedy síly orkánu. V úterý se má vítr utišit.

S velmi silným větrem podle něj mají počítat obyvatelé Olomouckého a Moravskoslezského kraje od dnešních 16:00 do úterního poledne. V úterý od půlnoci do 12:00 má být vítr na Jesenicku a v Moravskoslezského kraji extrémně silný. Od pondělního poledne do úterního poledne platí upozornění před silným větrem i pro Vysočinu a Pardubický, Královéhradecký, Jihomoravský a Zlínský kraj.

Nízké nebezpečí ledovky hrozí od dnešních 18:00 do pondělních 06:00 na Vysočině a v Jihomoravském kraji.

Motoristé by měli jezdit maximálně opatrně, protože větrné poryvy mohou auto učinit neovladatelným. Návštěvníci hor mají omezit túry, nechodit zejména do hřebenových partií a dodržovat pokyny Horské služby.

Předpověď na pondělí (00-24):V noci oblačno až zataženo, místy déšť, zejména na horách ojediněle i mrznoucí. Přes den oblačno až zataženo, na severozápadě místy, jinde ojediněle slabý déšť. Nejnižší noční teploty 4 až 0 °C, na Moravě až -2 °C, během noci oteplování. Nejvyšší denní teploty 8 až 13 °C, v západní polovině Čech 3 až 8 °C, v 1000 m na horách kolem 2 °C.

V noci mírný jižní až jihovýchodní vítr 3 až 7 m/s, na východě čerstvý 6 až 10 m/s, s nárazy 15 až 20 m/s (až 70 km/h), na horách kolem 25 m/s (90 km/h). Přes den silný jižní až jihozápadní vítr 8 až 13 m/s, s nárazy 20 až 25 m/s (až 90 km/h), na horách kolem 30 m/s (110 km/h). V západní polovině Čech mírný jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s.

Předpověď na úterý (00-24):Zataženo až oblačno, místy občasný déšť nebo přeháňky, zpočátku jen v Čechách a postupně i na Moravě a ve Slezsku nad 500 m srážky sněhové. Nejnižší noční teploty na Moravě a ve Slezsku 12 až 7 °C, v Čechách 7 až 3 °C, na západě až 1 °C. Nejvyšší denní teploty v Čechách 3 až 8 °C, na Moravě a ve Slezsku 8 až 13 °C a během dne ochlazování.

Čerstvý jihozápadní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, na východě Moravy a ve Slezsku zpočátku silný jižní 9 až 13 m/s s nárazy 20 až 25 m/s (až 90 km/h), na horách kolem 30 m/s (110 km/h).

Předpověď na středu (00-24):Polojasno až oblačno, večer v Čechách od západu přibývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty +1 až -3 °C. Nejvyšší denní teploty 1 až 5 °C. Mírný jihozápadní vítr 2 až 6 m/s.

Témata:  počasí vichřice zima

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy