reklama

"Během posledních 24 hodin napadlo za působení silného větru větší množství sněhu, tím pádem je sněhová pokrývka méně stabilní," uvedl Pavel Jirsa z krkonošského horské služby.

V lavinových lokalitách hrozí laviny malých až středních rozměrů z nového sněhu a laviny deskové. "Za posledních 48 hodin napadlo 30 centimetrů nového sněhu," uvedl na webu horské služby Robert Dlouhý.

Na hřebenech Krkonoš je okolo jednoho metru sněhu, mínus tři stupně Celsia a vítr dosahuje v nárazech rychlosti přes 50 kilometrů v hodině. Větší množství sněhu je uloženo na závětrných stranách. "Tím, že napadlo hodně sněhu, tak nebudou prošlapané stopy," upozornil Jirsa.

Nebezpečí hrozí i v nižších polohách. Tam padal mokrý sníh a sněhová pokrývka je i ve spodních vrstvách mokrá. "Mohou se zde vyskytnout laviny malých až středních rozměrů z mokrého sněhu nebo klouzavého sněhu," uvedl Dlouhý.

Lavinové nebezpečí horská služba vyhlásila v této zimní sezoně poprvé 21. listopadu, a to o síle prvního stupně. Riziko stouplo 5. prosince, kdy byl vyhlášen druhý stupeň. V nejvyšších českých horách Krkonoších platil už i třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné stupnice. Horská služba jej vyhlásila 16. prosince a trval tři dny.

Lavinovými lokalitami v Krkonoších jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Ročně v horách sjede několik desítek lavin.