Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sezóna hurikánů prý bude letos aktivní

Hurikán Matthew devastuje Haiti a Floridu
Hurikán Matthew devastuje Haiti a Floridu
Foto: NOAA (National Oceanic & Atmospheric Administration)

Washington - Američtí meteorologové očekávají, že letošní hurikánová sezona v Atlantickém oceánu bude opět aktivní. Vytvořit by se zde mohly až čtyři velké hurikány s rychlostí větrů přes 178 kilometrů v hodině. Období hurikánů v Atlantiku oficiálně začíná 1. června a trvá šest měsíců.

Odborníci předpokládají, že se v Atlantiku zformuje deset až 16 větších bouří, které dostanou jména. Pět až devět těchto bouří by mohlo zesílit na hurikán.

Pokud se očekávání meteorologů naplní, půjde o nadprůměrnou sezonu. V průměru se v Atlantiku ročně vytvoří 12 pojmenovaných bouří, z nichž šest přeroste do hurikánu.

Na rok 2017 Národní úřad pro oceány a ovzduší (NOAA) předpověděl nadprůměrnou sezonu, což se potvrdilo. Trojice velkých hurikánů, pojmenovaných Harvey, Irma a Maria, zpustošila Texas, Floridu, Portoriko a řadu karibských ostrovů. Celkem se loni v Atlantiku vytvořilo 17 pojmenovaných bouří, z nichž deset se stalo hurikány.

Témata:  hurikán vítr příroda

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy