Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řecko dnes zasáhne silný hurikán

Hurikán
Hurikán
Foto: Pixabay

Ostrovy na západě Řecka a poloostrov Peloponés dnes zasáhne středomořský hurikán Zorba, který bude provázet vítr o rychlosti přes 100 kilometrů v hodině a silné srážky. Meteorologové varovali, že může způsobit bleskové záplavy a na moři vlny vysoké až 11 metrů. Obyvatelé zasažených oblastí proto raději nemají vycházet z domovů.

Bouři Zorba meteorologové charakterizují jako takzvaný medikán, tedy středomořskou obdobu tropického hurikánu. Medikány se ve Středomoří objevují jen jednou až dvakrát ročně, a to zejména na podzim, kdy bývá moře ještě relativně teplé.

Medikán má na jih Řecka udeřit plnou silou dnes odpoledne a postupovat dále na východ. V neděli by se měl přehnat přes Krétu a dorazit k pobřeží Turecka.

Kritická situace může nastat mimo jiné v přeplněných uprchlických táborech na ostrovech v Egejském moři, kde se tísní tisíce lidí v provizorních přístřešcích a stanech. Podle předpovědí by vítr mohl v nárazech dosahovat rychlosti až 180 kilometrů za hodinu, na některých místech může napršet až 150 milimetrů srážek.

Témata:  Řecko hurikán

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy