Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vytáhněte čepice a rukavice. První sníh může napadnout už za pár dní

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Petr Janoušek

Babí léto se s námi definitivně loučí. Poslední sbohem řekne o víkendu, příští týden už se ponese v duchu podzimu. Přes naše území by také měla přejít studená fronta, která by podle meteorologů z Meteopressu mohla přinést do nížin první sněhové vločky.

Čtvrtek se ještě na většině našeho území nesl v duchu babího léta, byl bohatý jak na sluneční paprsky, tak také na poměrně vysoké teploty. Výjimkou byla východní Morava a sousední Slezsko, uvádí Kamil Sojka z Meteopressu.

Jedním z nejteplejších zákoutí Česka byla paradoxně Lednice. Vysoko se teploty ale vyšplhaly také v České Lípě, která v jednu chvíli informovala o 19,7 °C, anebo v Hrušové, obci ležící nedaleko Ústí nad Orlicí. Teplotní křivka produkovaná tamní meteostanicí nedlouho po obědě zavadila o hranici 19,9 °C. Lokalit, kde bylo naměřeno 19,0 °C a více, však bylo více – například Brno, Brod nad Dyjí, Dobřichovice, Dolní Bousov, Havlíčkův Brod, Jevíčko, Lázně Bělohrad, Neumětely, Rožmitál pod Tremšínem či Turnov.

I dnes ještě bude na některých místech teplota kolem dvacítky, avšak bude jich už méně. A v sobotu už bude na většině území teplota nižší. Podle meteorologů se zdá, že tento víkend si užijeme poslední dny babího léta, pak totiž přijde výraznější ochlazení. 

Už v pondělí by měla přes Česko přejít studená fronta, i když bude bez srážek. Od pondělí se noční teploty začnou pohybovat kolem nuly až  -1 °C a denní teploty klesnou ještě výše. Maximum, kterého dosáhnou v příštím týdnu, bude 11 °C.

Můžeme také čekat příliv chladného vzduchu od severozápadu, později ze severu. Ten by v případě delšího trvání srazil nejen teploty, do nížin by navíc mohl přinést první sněhové vločky nížinách.

Témata:  počasí podzim sníh zima

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy