Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vichřice, déšť i sníh. Na Česko se žene podzimní čina

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

V nadcházejícím pracovním týdnu nás nečeká hezké podzimní počasí. Foukat bude zejména v noci z úterý na středu, kdy se k silnému větru přidá déšť a na horách sněžení.

Severozápadní vítr začne nabírat na rychlosti už v úterý během dne. Nejsilnější ale bude v noci na středu a ve středu, kdy bude foukat rychlostí 29 až 47 kilometrů v hodině. V nárazech může vítr dosáhnout rychlosti kolem 70 kilometrů a na severních horách dokonce 110 kilometrů v hodině.

Přechod frontálního systému přes Česko budou provázet také srážky, na horách sněhové.

Ve středu večer a v noci na čtvrtek se rychlost větru přechodně zmírní. Ve čtvrtek ale bude opět foukat čerstvý severozápadní vítr, který může mít v nárazech rychlost kolem 55 kilometrů v hodině, na horách kolem 70 kilometrů. V dalších dnech už by měl být vítr slabší.

Předpověď na pondělí:Jasno až polojasno, na severovýchodě až zataženo nízkou oblačností. V noci a ráno místy mlhy, ojediněle i mrznoucí, které se budou během dopoledne rozpouštět. Odpoledne od severozápadu přibývání oblačnosti a postupně na většině území déšť nebo přeháňky, na jihovýchodě srážky až později večer. V severozápadní polovině území večer ustávání srážek a ubývání oblačnosti.

Nejnižší noční teploty +3 až -1 °C. Nejvyšší denní teploty 12 až 16 °C, na severovýchodě kolem 11 °C, v 1000 m na horách kolem 7 °C. Slabý proměnlivý vítr do 3 m/s nebo klidno, během dne postupně mírný severozápadní 3 až 7 m/s.

Předpověď na úterý:V noci a ráno polojasno, místy zataženo nízkou oblačností nebo mlhy, na jihovýchodě zpočátku oblačno až zataženo a místy déšť. Od severu oblačno až zataženo, postupně na většině území déšť nebo přeháňky, na severních horách v polohách nad 1200 m i srážky sněhové.

Nejnižší noční teploty 5 až 1 °C. Nejvyšší denní teploty 9 až 13 °C, na severovýchodě kolem 9 °C. Zpočátku mírný, během dne postupně čerstvý západní vítr 6 až 11 m/s, s nárazy 15 až 20 m/s, na severních horách až 30 m/s. Večer bude vítr dále zesilovat.

Předpověď na středu:Zataženo až oblačno s deštěm. Během dne v severovýchodní polovině území přechod k proměnlivé oblačnosti a místy přeháňky, nad 800 m sněhové. Nejnižší noční teploty 9 až 5 °C. Nejvyšší denní teploty 8 až 12 °C, na severovýchodě kolem 8 °C. Silný severozápadní vítr 8 až 13 m/s, s nárazy kolem 20 m/s, na severních horách kolem 30 m/s. K večeru bude vítr slábnout.

Předpověď na čtvrtek:Oblačno až zataženo na většině území s občasným deštěm, na severovýchodě zpočátku polojasno. Od západu ustávání srážek a částečné ubývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty 8 až 4 °C, na severovýchodě 5 až 1 °C. Nejvyšší denní teploty 11 až 15 °C. Čerstvý severozápadní vítr 4 až 9 m/s, s nárazy místy kolem 15 m/s, na horách kolem 20 m/s, bude slábnout, uvedl chmi.cz.

Předpověď na pátek:Oblačno až polojasno, ojediněle zataženo nízkou oblačností nebo mlhy. Ojediněle slabý déšť nebo mrholení. Nejnižší noční teploty 7 až 3 °C. Nejvyšší denní teploty 12 až 16 °C, při nízké oblačnosti kolem 10 °C. Mírný jihozápadní až jižní vítr 2 až 5 m/s.

Témata:  počasí podzim vichřice

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy