reklama

Podle Honsové se prvních teplot nad 30 °C dočkáme koncem příštího pracovního týdne. Jestli ale v létě padnou teplotní rekordy, to podle uznávané meteoroložky nelze takhle dopředu předpovědět. Vloni přitom teploty atakovaly i hranici 40 °C!

Ačkoliv by na konci příštího týdne měly přijít první třicítky, jinak se bude v příštích dvou týdnech počasí pohybovat lehce nad hranicí 20 °C s občasnými přeháňkami a ojedinělými bouřkami, prozradila Honsová na chatu čtenářům TN.cz.

První předpovědi ale naznačují, že letošní léto bude stejně suché, jako léto předchozí. Vláda proto už plánuje, jak s nedostatky vody naložit.

Podle Honsové bychom se v létě měli připravit na dva extrémní jevy - tropická horka a silné bouřky. "Oboje k létu v Česku patří," napsala meteoroložka. Posledních 16 let se žádné léto bez tropických teplot neobešlo.

Milovníci tepla by si měli tuzemskou dovolenou plánovat spíš v červenci. "Podle dlouhodobých normálů bývá teplejší července než srpen, ale klidně to může být i naopak," napsala Honsová. Přelom července a srpna je také obdobím, kdy bývá počasí v Česku nejstabilnější.