Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřel vynálezce průlomové metody a nositel Nobelovy

Vědci
Vědci
Foto: Pixabay

Káhira/Pasadena – V úterý ve Spojených státech zemřel nositel Nobelovy ceny za chemii sedmdesátiletý Ahmed Zewail. Podle mluvčího Sherifa Foada je příčina smrti zatím neznámá. Zprávy o smrti významného chemika přinesla agentura Reuters.

Ahmed Zewail byl členem Kalifornského technologického institutu (Caltech), poradcem Baracka Obamy v oblasti vědy a techniky a také prvním americkým vědeckým vyslancem na Středním východě. V roce 1999 získal Nobelovu cenu v oblasti chemie za svou práci přechodových stavů chemických reakcí použitím femtosekundové spektroskopie.

Zewail během svého života publikoval přes 600 vědeckých článků a napsal 16 knih. Vytvořil také nové pole výzkumu, které se označuje jako čtyřdimenzionální elektronová mikroskopie.

Zewail se narodil roku 1946 ve městě Damanhur, 160 kilometrů od Káhiry, kde studoval Alexandrijskou univerzitu. Poté se přestěhoval do Spojených států, kde získal doktorát na University of Pennsylvania ve Philadelphii. V roce 1976 začal vyučovat na Caltechu.

V roce 1982 získal americké občanství a v květnu 2009 byl dosazen Obamou do Prezidentského výboru poradců v oblasti vědy a technologie. Ještě téhož roku se z něj stal vědecký vyslanec pro Střední východ.

Kromě vědy se také věnoval politickým tématům ve své rodné zemi. V roce 2014 vydal článek v The Los Angeles Times, kde žádal americkou vládu, aby namísto výhružek o ukončení pomoci v Egyptě se zemí vedla konstruktivní debaty.

Témata:  Nobelova cena vědci

Aktuálně se děje

2. května 2024 16:30

Obnova domů v Pásmu Gazy podle OSN může trvat 80 let

Obnova domů v Pásmu Gazy by se podle zprávy Organizace spojených národů (OSN) zveřejněné ve čtvrtek mohla prodloužit až do následujícího století, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy