Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kolik Čechů trpí cukrovkou? Jasno by měl udělat nový diabetologický registr

Zdravotnictví, ilustrační fotografie
Zdravotnictví, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Údaje Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) uvádějí, že loni bylo v Česku asi 928 tisíc lidí s diabetem a tento počet od roku 2007 vzrostl zhruba o 123 tisíc, tedy o 15 procent. Podle ředitele ÚZIS Ladislava Duška se ale počty cukrovkářů odhadují z nepřesných výkazů, které lékaři vyplňují.

Pomoci by měl nový diabetologický registr, který ÚZIS připravuje a který bude primárně vycházet z dat zdravotních pojišťoven.

V ročním výkazu zdravotnická zařízení vyplňují například to, kolik zaznamenali nových diabetiků. Podle Duška ale takový záznam může vyplnit jak praktický lékař, tak jiný specialista, nebo se pacient může přestěhovat a přehlásit k jinému lékaři a je do výkazu znova započítán.

Dušek v sobotu na sjezdu České lékařské komory prezentoval graf s rostoucím počtem pacientů v posledních letech. Lékařům řekl, že uvedená křivka může mít rozptyl plus minus 100 tisíc lidí.

"V tuhle chvíli z výkazu odhadujeme počty pacientů plus minus autobus. Potřebujeme se dostat do situace, kdy budeme vědět, kolik tady těch lidí máme, kde jsou léčeni a jakými dalšími chorobami ještě trpí. My to nevíme," řekl ČTK Dušek.

Odborníci uvádějí, že léčba diabetu spotřebuje pět až 15 procent celkových nákladů na zdravotnictví. "Je to velice ekonomicky náročné. Léčba je drahá a pokud bude přibývat diabetiků tak, jak se to predikuje na úrovni celého světa, tak to bude pro zdravotnictví neufinancovatelné. Jediná šance je jít cestou primární prevence," řekla ČTK Marie Nejedlá z Centra podpory veřejného zdraví Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Podle Nejedlé půlhodina pohybové aktivity denně snižuje riziko diabetu o 30 procent.

Až 95 procent pacientů má cukrovku 2. typu, která souvisí s nezdravým životním stylem. Odborníci se domnívají, že by v roce 2035 mohl cukrovkou trpět každý desátý obyvatel Česka.

Témata:  cukrovka zdravotnictví

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy