reklama

Nebojte se, postít se nemusíte. Tedy pokud jste to na Štědrý den dodrželi, chvála vám, ale celé svátky to opravdu není nutné. Neodpírejte si cukroví, salát ani šampaňské. 

Hlavně bez výčitek

Nejdůležitější je, si nic nevyčítat. Hlavní roli v přibírání hraje totiž hlava. Pokud jste u pečení snědli pár nepovedených rohlíčků a nebo si dali k snídani linecké či vánočku s máslem, nic se neděje. Všeho s mírou. Jídlo si náležitě vychutnejte a nepřejídejte se.

A aby se výdej rovnal příjmu, vyražte během svátku na procházku, bruslit na stadion a nebo jen tak, do fitness centra. Nebudete mít tak prostor k výčitkám a uděláte něco pro své zdraví.

Zapomeňte na domněnky

Pokud jste se rozhodli, že upečete zdravější formu cukroví, tedy namísto mouky pšeničné použijete například kokosovou, je to skvělé, ale i zde platí, žádné přejídání. Stále jde o cukrovinku, i když v méně kalorické formě.

Neujídat

Když vaříte, ochutnáte. To je jasné, ale pozor na ochutnávání pravidelné, či nepřetržité. Myslíte si, že nic nejíte,ale opak je pravdou. Spořádáte daleko více, než je běžná porce.

Dělejte mezi jídly pauzu

Jíst by se mělo každé dvě až tři hodiny, nikoli v kuse po maličkých dávkách. To je chyba. Žaludek tak musí neustále pracovat a nikdy nemá čas na odpočinek.

Zkuste tedy i o svátcích dělat pauzy mezi jídly. Hodně pijte čistou vodu, protože hlad je převlečená žízeň.

Odpusťte si nášup

Není nutné naplnit žaludek hromadou jídla. Bude vám akorát těžko a nic kromě pár kil navíc tím nezískáte. A tak i během Vánoc dbejte na to, aby byla na talíři zelenina, maso a malá část přílohy. 

Pokud se 20 minut před jídlem napijete, sníte potom o polovinu méně, než obvykle. A kdy jindy než během svátků se tento "fígl" hodí...

Dbejte na pohyb

Procházky se psem či s kočárkem, veřejné bruslení, protažení pomocí jógy, lekce pilates nebo ranní běh. To vše a mnohem více vám pomůže potencionální kila navrch odradit.