Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Našli vědci bájnou Atlantidu? Osmý kontinent by mohl ležet v Indickém oceánu

Mořské ryby, ilustrační fotografie
Mořské ryby, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Sydney - Každý z nás se už ve škole setkal s tím, že se na planetě Zemi nachází sedm kontinentů. K Evropě, Africe, Asii, Severní a Jižní Americe, Antarktidě a Austrálii ale nyní přibyl další, osmý.

Existence bájné Atlantidy zůstává dodnes zahalena tajemstvím. Předmětem záhad byl ale po dlouhou dobu i tajemný kontinent Mauricia, který podobně jako mýtické město údajně zmizel pod mořem. Jak se zdá, tak na podobných dohadech ale může být něco pravdy. Vědci totiž Mauricius skutečně našli.

Odborníci se domnívají, že našli pozůstatky dávného území, které dnes leží na dně Indického oceánu mezi Indií a Madagaskarem. Odborníky překvapovalo, proč mají některé části Indického oceánu silnější gravitační pole než ostatní, což vedlo k domněnce, že zde musí být silnější zemská kůra. Prakticky vzato tvrdili, že v těchto místech ke dnu klesly úlomky nějaké horniny.

Jedním z takových míst byl právě Mauricia, kontinent nacházející se pod ostrovem Mauricius. Už v roce 2013 Lewis Ashwat z University of Witwatersrand v Jižní Africe a jeho kolegové tvrdili, že tento sopečný ostrov leží na starém potopeném kontinentu. Ukázalo se, že měli pravdu.

Mauricius je starý jen osm miliónů let a jde o velmi mladý ostrov, přesto jsou některé zirkony nalezené na jeho plážích staré dvě miliardy let. Sopečné erupce mohly jednoduše krystaly vyvrhnout z dávné horniny pod mořem.

Ashwat a jeho tým podle časopisu New Scientia zjistili, že zirkony mají stáří až tři miliardy let a prostřednictvím podrobných analýz zrekonstruovali geologickou historii ztraceného kontinentu. Před zhruba 85 miliony let byl Mauricia malý kontinent asi čtvrtinové velikosti Madagaskaru a nacházel se mezi Indií a Madagaskarem. Pak se od sebe Indie a Madagaskar začaly vzdalovat, čímž se Mauricia natahovala a rozpadla.

Martin Van Kranendonk z University of New South Wales v Austrálii tvrdí, že části kontinentu nakonec klesly do oceánu. Existují důkazy, že další sopečné ostrovy v Indickém oceánu, jako například Cargados Carajos, Lakadivy či Chagos, také spočívají na fragmentech kontinentu Mauricia.

Témata:  Oceán Austrálie

Aktuálně se děje

5. května 2024 8:22

Kyjev s naší pomoci může na Rusy opět útočit v roce 2025, věří Bílý dům

Ukrajina se schválenou vojenskou pomocí Spojených států udrží obranu a v roce 2025 může i zaútočit, uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy