Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syndrom chronické únavy vede k sociálnímu vyloučení. Lékaři jsou bezradní

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Řím - Pacienti se syndromem chronicé únavy nemají na růžích ustláno. Na jedné straně jsou zde příznaky, které jsou pro ně velmi zřejmé, svému okolí ale jen špatně dokážou vysvětlit, jak moc trpí. Přesná diagnostika zatím není k dispozici.

Syndrom chronické únavy, Chronic Fatigue Syndrome (CFS), je těžké někam zařadit. Není známý jeho původ a neexistuje test k jeho identifikaci. A vede k sociálnímu vyloučení.

Ve své dramatické formě, která vede k invaliditě, nejsou lidé schopni zvednout se z postele, jít do školy, pracovat nebo vyjít z bytu. "Pacienti často popisují nemoc jako vleklou infekci," vysvětluje ředitel oddělení onkologie na klinice v Avianu Umberto Tirelli.

Zdá se, že příznaky jsou takovéto: nespecifikovatelné bolesti v různých částech těla, zemdlenost, nateklé žlázy na krku a v podpaží, problémy se soustředěním. Určit diagnózu není jednoduché. Praktičtí lékaři CFS neuznávají, píše italský deník La Repubblica.

Mezi některými lékaři je rozšířeno přesvědčení, že jde o psychickou poruchu. "Když tyto pacienty vidímě, je jasné, že nejde o problém duše. Pacient s depresemi má všechny možnosti k tomu, aby byl aktivní, ale on po tom netouží. Pacient s CFS ale chce někam jít, studovat, mít normální sexuální život, ale nemá na to sílu," upozorňuje Tirelli.

Vědci z Kalifornské univerzity v San Diegu studovali vzorky krve od 45 osob trpících CFS. Analyzovali úroveň 612 chemických látek spojených s buněčným metabolismem a nalezli desítku metabolitů, které zřejmě byly přítomny v menší míře u všech pacientů a které, použity jako diagnostický test, zaručují přesnost vyšší než 90 procent. Jde o předběžné výsledky, které však umožnily další hypotézu: symptomy by mohly vycházet z anomální odpovědi organismu na stres, který pravděpodobně vede buňky ke zpomalení metabolismu.

"Nemoc má pravděpodobně celou škálu různých příčin. V posledních letech byly předloženy různé hypotézy," říká Tirelli. Jednou z nejrozšířenějších je ta, podle které je CFS spojen se špatnou funkcí imunitního systému. Syndrom se totiž často objevuje po nějaké infekci. Jsou i další faktory, které mohou syndrom spustit, jako je trauma, stres či alergie.

Témata:  zdraví nemoc vědci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy