reklama

Většina druhů velkých savců zde od roku 1991 zaznamenala velký úbytek početních stavů, tvrdí vědci. Informuje server BBC.

Výzkum provedli vědci z americké University of Wisconsin-Madison. Podle jejich názoru za radikálním úbytkem divoce žijící zvěře na území postsovětských států stojí především rozmach pytláctví a rozpad systému ochrany přírody po kolapsu SSSR v roce 1991.

"Podařilo se nám prokázat, že v průběhu 90. let bezprostředně po kolapsu (Sovětského svazu) došlo souběžnému úbytku divokých prasat, hnědých medvědů a losů ve všech ruských regionech," uvádí spoluautorka výzkumu Eugenia Braginová.

Podle jejího přesvědčení za úbytkem stojí jednoznačně lidská činnost, jelikož uvedené druhy jsou velmi odlišné a vyžadují jiné životní podmínky.

Vědci přesto zaznamenali jednu výjimku: Na bývalých sovětských územích došlo k nárůstu populace vlka. Důvod je podle dr. Braginové opět spojen s rozpadem SSSR.

Tamní úřady totiž stavy vlků kontrolovaly a omezovaly. Po kolapsu této mocnosti se však lidé odstřelu šelem přestali věnovat a zaměřili se na atraktivnější úlovky.