Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chybí vám energie? Možná potřebujete jarní detox

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Chybí vám energie? Cítíte se jako by vás přejel parní válec? Možná vaše tělo potřebuje oddych a nový začátek.

Letošní zima trvala snad "roky". Dlouhé měsíce plné šedi, bez slunce, vysokých mrazů a plné nachlazení. Možná se cítíte povrchově fit, ale vaše tělo může tvrdit pravý opak.

Dejte si šťávu!

Různé koktejly, smothie či freshe jsou trendy dnešní doby. Aby ne, jsou totiž nejen lahodné, ale i velmi zdraví prospěšné. Můžeme tomu říkat vlastně takový detox.

Způsobů detoxu je opravdu hodně a pití šťáv patři mezi jeden z nich. Vsaďte na kombinaci ovoce a zeleniny. Velmi dobrým "čističem" organismu je například řapíkatý celer, kapusta, špenát či jablko, které je doslova poseté vlákninou! Kombinujte, tvořte, ochutnávejte!

Kdy se má čistit tělo?

Neexistuje ten nejlepší čas.Musíte se sami rozhodnout a poslouchat své tělo. Pokud padáte únavou nebo cítíte, že na vás jde chřipka či nachlazení, začněte nejlépe ihned! Není nač čekat. Očista, neboli detox, jak chcete, by měl zrychlit látkovou výměnu, odstranit toxické usazeniny v těle. Nejde jen o to něco z těla dostat, ale i doplnit vitaminy, minerály a antioxidanty. Například selen, zinek či hořčík, které vážou těžké kovy.

Důležité je upravit jídelníček tak, aby v něm byl dostatek zeleniny, ovoce a bílkovin. Zapomeňte na tabletky, vsaďte na přírodu. Ke zdraví i očistě se totiž můžete doslova krásně projíst. Nakupujte opravdu čerstvé suroviny, nejlépe od lokálních prodejců. Zkuste již zmíněná jablka, zelí, hrušky či bylinky.

Nezapomínejte ani na zelené potraviny. Za zmínku jistě stojí sladkovodní řasa chlorela, nejlépe v biokvalitě, která na sebe váže znečišťující látky. Pomůže nejen čistit, ale dodá i bílkoviny, antioxidanty, vitaminy, minerály, stopové prvky a karotenoidy. Dále pak zelený ječmen či spirullinu.

Zelené potraviny jsou díky obsaženému barvivu velmi léčivé pro játra. Znáte naklíčenou řeřichu? Je vynikající na chleba s máslem či do salátu. V sezóně hoďte listy pampelišky do zeleninového salátu, chutná podobně jako rucola.

Prospěšné jsou i čaje, například z mařinky vonné či mateřídoušky, máty, šalvěje, ostropeřce mariánského nebo meduňky.

No a protože tělo k boji se škodlivinami potřebuje hodně kyslíku, vyberte si pohyb venku, na vzduchu. Nejlepší a nejpřirozenější druh pohybu je samozřejmě chůze. Kyslík odstraňuje z krve kyselé produkty, které způsobují nejen okyselení, ale i mají vliv na jarní únavu. 

A na závěr jeden vynikající detoxikační recept:

Špenátová polévka s kurkumovým dipem

Na 4 porce potřebujete: 800 g listového špenátu, 6 jarních cibulek, 200 g moučných brambor, 2 lžíce oleje, 1 l zeleninového vývaru, 1 lžíci nasekaného libečku, ½ lžičky citronové kůry, hrst řeřichy, 1 lžíci citronové šťávy. Na dip: 200 g celeru, 150 ml zeleninového vývaru, 1 lžičku nastrouhaného zázvoru, ¼ lžičky kurkumy, 1 lžíci citronové šťávy

Špenát propláchněte a nechte okapat. Cibulky i brambory očistěte a nakrájejte na plátky. V pánvi rozpalte olej, krátce opečte cibulky, přidejte brambory a krátce orestujte. Pak zalijte vývarem, přidejte libeček, citronovou kůru a přiveďte k varu. Vařte asi 20 minut, poté vmíchejte špenát, prohřejte a stáhněte z ohně. Přidejte do polévky citronovou šťávu, řeřichu a pomocí tyčového mixéru ji rozmixujte do hladkého krému. Polévku nakonec podle chuti osolte a opepřete.

Témata:  jaro zdraví lidé

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy