Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obézní muži by měli zbystřit. Hrozí jim intimní problémy

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

MAGAZÍN - Mladí muži, kteří trpí nadváhou, mají méně spermií než jejich štíhlí vrstevníci. Dokládá to studie, podle níž obezita úzce souvisí s neplodností.

Poslední výzkumy zveřejněné v časopise Fertility and Sterility potvrzují, že ve srovnání s muži s normální hmotností obsahuje sperma jejich obézních vrstevníků méně spermií, které jsou navíc pomalejší a hůř pohyblivé.

Vědci z univerzity v německém Lipsku sledovali údaje 2 157 mužů, jimž byla v letech 1999 až 2005 provedena analýza spermatu. Respondentům bylo v průměru 30 let.

"Ještě nemůžeme s jistotou říct, jestli tělesná hmotnost přímo ovlivňuje plodnost. Každopádně je tu ale další dobrý důvod, aby se muži snažili zůstat štíhlí," říká vedoucí studie Dr. Uwe Paasch.

Podle některých expertů mají muži s nadváhou nižší hladinu testosteronu a ostatních pohlavních hormonů, což má negativní dopad na tvorbu spermií. Jiní jejich kolegové ale namítají, že množství hormonů souvisí s věkem, nikoli s nadváhou.

Dalším problémem je, že váhové kategorie se během výzkumu určovaly na základě indexu tělesné hmotnosti (BMI), který ale nestanovuje skutečné množství tělesného tuku. Proto by větší výpovědní hodnotu mělo měření abdominálního (břišního) tuku.

Témata:  obezita pohlavní styk muži

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy