Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kolik vůní dokáže člověk rozlišit? Existuje několik základních kategorií

Lidé, ilustrační fotografie
Lidé, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

MAGAZÍN - Američtí profesoři Jason Castro a Chakra Chennubhotla přišli s tvrzením, že člověk je sice schopen rozlišovat tisíce vůní a zápachů, ale ty lze zredukovat na pouhých deset. Pomocí počítače nejprve všechny možné vůně analyzovali na základě jejich základní esence a dospěli k číslu 144. Poté dalším rozborem těchto 144 vůní rozdělili do deseti základních kategorií, píše BBC.

Profesor Castro k tomu říká, že oněch deset kategorií je základních, protože signalizují nebezpečí, jídlo apod. Na tyto vůně a zápachy pak sami individuálně můžete nastavovat další příměsi. Oponenti namítají, že je to celé nesmysl, že existuje obrovské množství mutací a variací, a nelze tudíž stanovit vlastní "jádro" vůně.

„Bohužel se nám zatím nepodařilo vyřešit problém, jak pouze na základě chemické stavby látky předem určit její zápach. Ale doufáme, že i tomu brzy přijdeme na kloub," poznamenal Castro. Domnívá se, že tuto věc bude potřeba začít testovat nejprve na složitějších vůních jako jsou parfémy a vůně každodenního života. Ve skutečnosti je každý přirozený zápach složitý – směs deseti různých kategorií.

Britský profesor Tim Jacob, odborník na vůně, k těmto plánům řekl: „V padesátých letech vědec jménem John Amoore předpokládal existenci sedmi základních vůní na základě stavby molekul a jejich velikostí. Jeho rival R. W. Moncrieff mu tehdy oponoval, že pro toto tvrzení nikdy nebudou dostatečně pevné důkazy, ale zároveň poznamenal, že Amooreovi dohady určitě přinesou mnoho užitečných myšlenek v budoucnu." Závěrem Jacob dodal: „Jsem si jistý že to bude právě profesor Castro, kdo do celé problematiky přinese mnoho užitečných myšlenek."

10 základních kategorií, které lidský čich rozlišuje:- vůně (příjemná)- dřevo/pryskyřice- ovoce (ne citrusové plody)- chemikálie- peprmint- sladké vůně- popcorn- citrón- palčivé/štiplavé vůně- hniloba

Témata:  lidé vědci

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy