Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Účinný boj s obezitou. Tohle zabere téměř každému

obezita
obezita
Foto: Pixabay

Přibližně půl miliónu lidí v ČR trpí vyšším stupněm obezity a obyvatel ČR, kteří jsou buď obézní nebo mají nadváhu, je dokonce více než polovina z celé dospělé populace. Nejen obezita samotná, ale i s ní spojená další onemocnění, jako jsou cukrovka 2. typu, vysoký krevní tlak, vysoká hladina cholesterolu či onemocnění kloubů, vedou k tomu, že obezita je závažné onemocnění výrazně zkracující jak délku života, tak i jeho kvalitu. Obezita se proto řadí mezi těžká, chronická onemocnění.

Právě proto odborníci doporučují, že pokud máte BMI vyšší než 30, neměli byste se trápit dietou sami, ale vyhledat specializovanou pomoc. V dnešní době existuje mnoho možností, které vám výrazným způsobem pomohou ke snížení a dlouhodobé kontrole hmotnosti.

Vyšší stupně obezity (BMI>30) je nejvhodnější léčit ve specializovaných centrech. Jejich výhodou je přítomnost týmu specialistů z mnoha odborností, například internistů, psychologů, nutričních terapeutů, gastroenterologů a dalších, kteří se ve specializovaném centru společně podílejí na léčbě obezity. Jedině tak je možné s obezitou dlouhodobě úspěšně bojovat.

Se zvyšujícím se BMI přichází v úvahu i možnost chirurgické léčby obezity. Takzvané bariatricko-metabolické operace jsou u vyšších stupňů obezity jedinou účinnou metodou vedoucí k dlouhodobému snížení hmotnosti a ke zlepšení či úplnému vyléčení některých, s obezitou souvisejících onemocnění, jako například cukrovky 2. typu. V České republice, která patří mezi vyspělé země, jsou bariatricko- metabolické operace hrazeny z veřejného zdravotního pojištění.

Operační léčba obezity a některých přidružených onemocnění se postupně dostává na přední místa v léčbě jak obezity, tak cukrovky 2.typu. Díky operaci se mění hladiny některých hormonů - inkretinů v těle, které hubnutí podporují a zároveň snižují inzulinovou rezistenci, což je hlavní mechanismus vzniku cukrovky 2.typu. Jinými slovy, díky těmto změnám je redukce nadváhy po bariatrické operaci vlastně přirozenější než bez ní. Nadále je třeba si ale uvědomit, že operace je pouhým pomocníkem, jakousi berličkou, která usnadňuje léčbu onemocnění obezitou. Rozhodujícím faktorem úspěchu léčby je spolupráce pacienta, dodržování doporučeného jídelního a pitného režimu, a pohybové aktivity.

„Operace zmenšující kapacitu žaludku, jako je např. adjustabilní bandáž, plikace, či rukávová (sleeve) resekce, nevyžadují v dlouhodobém režimu žádná zvláštní opatření, pacient se musí především řídit zásadami zdravé výživy. Měl by tudíž jíst pravidelně a malé porce, dostatečně pít a mít pravidelný, nicméně přiměřený pohyb. Uvedená obecná doporučení se v zásadě neliší od běžných doporučení při redukčních dietách, ovšem operace významně usnadní dodržování životosprávy. Do zmenšeného žaludku se vejde méně potravy a navíc, jak už bylo zmíněno, po operaci se mění hladiny inkretinů v těle, což pomáhá redukovat váhu bez větších pocitů hladu. Úspěšnost redukce nadváhy po bariatricko-metabolických operacích je v dlouhodobém horizontu (5 let od zahájení redukce) více než 50%, což je obrovský rozdíl v porovnání se snahou zhubnout pouze dietou a pohybem bez bariatrického zákroku (kde je úspěšnost maximálně do 10%),“uvádí MUDr. Dita Pichlerová, internista a obezitolog OB Klinika Praha.Zejména u diabetiků v poslední době vzrůstá obliba plikace.„Je to operace pro pacienta málo zatěžující. Není při ní třeba odstraňovat žádnou část zažívacího traktu, ani se nenasazuje kroužek na žaludek jako při bandáži, ale část žaludku je pouze „zarolována“ (zahrnuta) dovnitř, takže vytvoří jakousi vnitřní řasu – pliku, proto plikace. Žaludek má tedy menší objem, pocit nasycení přichází již po malé porci a díky zmíněným inkretinům se zároveň snižuje chuť k jídlu a hladina cukru v těle se snižuje ihned po zákroku,“ doplňuje MUDr. Dita Pichlerová.Doporučení na závěr: „Netrapte se snížením hmotnosti sami, ale navštivte specializované pracoviště, kde vám pomohou nejen se snížením hmotnosti, ale i s dlouhodobým udržením přijatelné váhy,“ doporučuje MUDr. Dita Pichlerová.

Témata:  obezita obezita, hubnutí hubnutí, zdraví, nadváha lékaři

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 12:34

USA o útoku na Izrael údajně věděly několik dní dopředu

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena v neděli kategoricky odmítla tvrzení tureckých, jordánských a iráckých představitelů, podle nichž Írán 72 hodin před masivním dronovým a raketovým útokem na Izrael varoval Spojené státy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy