Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mladým lidem ranní vstávání nesvědčí, může jim způsobit psychické problémy, varují vědci

Vysokoškolští studenti
Vysokoškolští studenti
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Mladí lidé by do práce nebo školy neměli chodit brzy ráno, ale naopak – měli by začínat až kolem jedenácté hodiny. Tvrdí to výzkumníci z University of Nevada, kteří se ve své studii zaměřili na to, jak začátek výuky souvisí s výkonností studentů.

Výzkumníci říkají, že tradiční vzdělání a práce, které v USA začínají tradičně v 9 hodin, způsobují, že mladí lidé budou mít pravděpodobně horší výsledky, protože se učí v čase, který cítí jako nepřirozený pro učení.

Přednášky, které začínají v 9 hodin ráno by podle vědců měly být zrušeny a studenti by tak měli mít možnost začínat svůj den později. Ukázal to nový výzkum, o kterém informuje server The Independent. Tento čas je totiž podle vědců v rozporu s „tělesnými hodinami“ mladých lidí.

Lepší by prý pro ně bylo, kdyby začínali s přednáškami až v 11:00. Výzkumníci z University of Nevada analyzovali studijní vzory 200 studentů a zjistili, že akademický výkon byl nejsilnější v čase od 11:00 až do 21:30.

Brzké vstávání může souviset s nárůstem psychických problémů

Paul Kelley z The Open University k tomu řekl: „Pro studenty je lepší, pokud mohou svůj studijní čas sladit se svým osobním rytmem a pracovat v denní době, kdy vědí, že jsou nejvýkonnější.“ Vstávání brzy ráno podle něj pro mladé může být spojeno s nárůstem psychických problémů u studentů.

Podle studie biologické změny začínající v pubertě posunou přirozené probuzení a dobu spánku až o tři hodiny. Tento posun je největší u lidí ve věku asi 19 let, pak se teprve začne tento vzor vracet zpět. Kolem věku 25 let by se tento výkyv měl vrátit zase do normálu. I proto prý mohou mladí lidé stanovené časy v práci nebo ve škole vnímat jako nepřirozené a nemusí jim vyhovovat.

Podle vědců pak nesoulad mezi potřebou spánku mladých a časem, kdy musí chodit do školy nebo práce, způsobuje významné problémy se spánkem. „Ztráta spánku také zhoršuje studijní výsledky a zvyšuje rizika obezity, deprese a užívání drog,“ varují vědci. Roli v těchto faktorech mohou podle výzkumníků kromě věku hrát také geny a pohlaví.

Vnitřní hodiny mladých se pozdějšímu vstávání přizpůsobí Toto zjištění je ale v rozporu s další studií, ve které vědci doporučují, aby studenti „přizpůsobili“ své biologické hodiny a naučili se vstávat časně ráno. Pomoci by jim mělo omezení světla z chytrých telefonů a notebooku, které mladí v noci používají.

Akademici z Surrey University a Harvard Medical School tvrdí, že posunutí zahájení výuky by jednoduše způsobilo, že se vnitřní hodiny většiny teenagerů znovu posunou na pozdější čas a během několika týdnů by pro ně bylo stejně těžké se dostat z postele – i kdyby výuka začínala až v 11:00.

Témata:  zdraví spánek studenti vědci školství

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy