Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Diabetiků v Česku stále přibývá, lékárny poskytnou odborné poradenství

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Zilniklinika **www.zilniklinika.cz**

Praha - V pátek je Světový den monitoringu diabetu. V Česku žije zhruba 860 tisíc cukrovkářů, během posledních 25 let se tedy jejich počet zdvojnásobil. Nemoc je i přes značný pokrok v medicíně stále nevyléčitelná.

Při stejném růstu bude v roce 2035 touto nemocí trpět deset procent obyvatelstva.

V 90 lékárnách po celé republice lékárníci diabetikům poskytnou odborné poradenství. "Lékárníci z těchto lékáren se účastnili garantovaného kurzu České lékárnické komory Screening diabetu a péče o diabetického pacienta," uvedl prezident České lékárnické komory (ČLnK) Lubomír Chudoba.

Nemoc se projevuje zvýšenou hladinou cukru v krvi a může vést k srdečnímu infarktu, mozkové mrtvici, slepotě či selhání ledvin. Špatně léčenou cukrovku doprovází řada komplikací, jako například poruchy vidění, poruchy ledvin, poruchy nervů či takzvaná diabetická noha.

Hladinu cukru ale lze příznivě ovlivnit včasným odhalením nemoci, správnou životosprávou a spoluprací s lékaři.

Do diabetického jídelníčku se doporučuje zařadit celozrnné pečivo nebo obyčejný chléb, vhodné přílohy jsou těstoviny, rýže, brambory a maso konzumovat pouze libové, radí diabetesaja.cz. Pro pacienty s cukrovkou je velice vhodná zelenina, která obsahuje vlákninu, vitamíny a většinou neobsahuje cukry. Omezit akorát konzumaci mrkve, kukuřice a hrášku.

Množství jídel za den se doporučuje 4-5 menších porcí, ale vždy je to ovlivněno denní pohybovou aktivitou a tělesnou hmotností pacienta. Přemíra denní potravy často vede k zvýšení glykemie a zvýšení tělesné hmotnosti. Každý pacient s cukrovkou by měl udělat jakýkoliv pohyb, alespoň 30 minut denně – běh, chůze, plavání, jízda na kole aj.

Témata:  cukrovka nemoc zdraví

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy