Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proč je obtížné udržet si po dietě správnou váhu? Expert radí, jak se zbavit jo-jo efektu

Jak si udržet zdravou váhu?
Jak si udržet zdravou váhu?
Foto: Pixabay

MAGAZÍN – Každý, kdo se někdy pokoušel zhubnout, ví, že jakmile člověk dosáhne cílové hmotnosti, je velmi obtížné si ji dlouhodobě udržet. Pro některé je to ještě obtížnější než samotné hubnutí. Ale proč tomu tak vlastně je?

Obrovskou a nespravedlivou pravdou je, že přibírání na váze je mnohem jednodušší, než shazování kil. Děje se tak z několika důvodů. Jedním z nich je, že v důsledku hladu, kterému jsme vystaveni kvůli dietě, dochází ke zpomalení našeho metabolismu, což způsobuje, že jsme hladovější.

Doktor Tim Crowe, nutriční odborník, pro server News.com.au uvádí, že naše stravovací návyky jsou velmi individuální a mění ze dne na den, což je důvod, proč je mnohem jednodušší měřit změny v metabolismu než sledovat, co a kolik člověk sní.

Podle Crowa spočívá problém v tom, že lidé často chtějí hubnout příliš rychle. Některé metody, jako je počítání kalorií nebo omezení sacharidů, sice mohou vyvolat výsledky v krátkodobém horizontu, ale je pak těžké tyto vzorce zakomponovat do dlouhodobého jídelníčku. A proto váha zase rychle vyskočí nahoru. Místo toho je podle experta zaměřit se na celkové změny životního stylu, což umožní nové zdravé návyky udržovat dlouhodobě a eliminovat možnost, že se člověk vrátí do starých kolejí.

Dalším problémem je, že člověk stále hladoví. „Hlad je fyziologická potřeba potravin, což je důvod, proč je důležité ji nikdy ignorovat. Vhodné je vypracovat vyvážený stravovací plán (včetně příležitostné odměny) s uspokojujícím množství jídla, které vám nejlépe vyhovuje, a nebojte se experimentovat a jíst více, pokud váš zdravotní stav není takový, jak byste si přáli,“ radí expert.

Na váhu může mít vliv také psychický stav. Pro mnoho lidí je úbytek na váze cesta, která vyžaduje hodně psychických příprav a obětí. Jakmile dosáhnou své cílové váhy, je dieta u konce – a to i v hlavě, protože se mysl nastaví na původní režim. Úsilí potřebné k udržení nových stravovacích návyků je proto často obtížné udržet, vysvětluje Crowe.

Potřeba je proto také zapojit silu vůle. Všimli jste si někdy, že když se rozhodnete vzdát se oblíbeného jídla, je to jediná věc, na kterou může myslet? Pro mnohé je „dieta“ určité množství času, během kterého je třeba uplatnit nadlidskou sílu vůle a odolat pokušení a pocitu hladu, a na jehož konci se můžete konečně odměnit nezdravým jídlem.

„Znovuzískání váhy má málo co do činění se špatnou sebekontrolu. Naše těla jsou uzpůsobena tak, aby bojovala proti hubnutí. Můžete na nějaký čas ignorovat pocit hlad, ale bude to trvat déle než vaše pevná vůle,“ dodává Crowe. Podle něj je proto lepší identifikovat spouštěče přejídání - jako je stres, únava, nuda, vynechávání jídel - a vybudovat si „nepotravinářskou“ strategii, třeba jít na procházku, zavolat kamarádovi, nebo se vykoupat – a nespoléhat pouze na sílu vůle.

Témata:  hubnutí hubnutí, zdraví, nadváha lidé zdraví

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:36

Langšádlová končí ve vládě. TOP 09 oznámila, že podá demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy