Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pozor na přehnanou hygienu. Sprchou si můžeme i uškodit

Jak často se sprchovat?
Jak často se sprchovat?
Foto: Pixabay

MAGAZÍN – Myslíte si, že neexistuje nic takového jako přehnaná čistotnost či hygiena? Pak se pletete. Podle odborníků se většina z nás sprchuje mnohem častěji, než je třeba. Častým používáním mýdla či šamponu si dokonce můžete škodit.

Většina lidí je zvyklá sprchovat se jednou nebo dvakrát za den. Ve skutečnosti by ale stačilo, kdybychom se to dělali jednou nebo dvakrát týdně. Jakkoliv nechutně to může znít - podle odborníků se lidé denně sprchují především „estetických důvodů.“

V rozhovoru pro magazín TIME doktorka Elaine Larsonová, expertka na infekční onemocnění a proděkanka pro výzkum na Columbia University School of Nursing říká: „Lidé si myslí, že se sprchují kvůli hygieně nebo aby byli čistší, ale bakteriologicky to tak není.“

„Koupání odstraní zápach, pokud páchnete nebo jste byli třeba v posilovně,“ říká. Ale pokud jde o ochranu před onemocněním, pravidelné mytí rukou je většinou dostačující.

Její výzkum ukázal, že antibakteriální mýdla a čisticí prostředky, které mnoho lidí doma používá, nejsou z hlediska snižování rizika infekčních chorob o nic lepší než obyčejné mýdlo. Takže odložte houby, protože příliš mnoho drhnutí a zbavování se odumřelé kůže může být ve skutečnosti škodlivé.

Čím více se budete koupat, tím tenčí a méně hydratovaná vaše pokožka bude. Suchá pleť otevírá škvírky pro infekce a umožňuje bakteriím snadněji proklouznout do těla. Mytí může také zbavit kůži přírodních olejů a narušit imunitní systém bakterií, které nám pomáhají a které žijí na kůži, dodává doktor C. Brandon Mitchell, profesor dermatologie na George Washington University.

Mitchell a Larsonová doporučují nepoužívat antibakteriální mýdla, která jsou obzvláště špatná, protože odstraňují éterické oleje. „Vaše tělo je přirozeně dobře naolejovaný stroj. Sprchovat se denně není nutné. Zaměřte se pouze na podpaží, pozadí a třísla, což jsou oblasti, které produkují silně zapáchající sekret. Zbytek těla nepotřebuje tolik mydlit,“ vysvětluje Mitchell.

A pokud jde o vaše vlasy, je to ještě méně často. Lidé se suchou pokožku hlavy a vlasy potřebují napěnit jen jednou za pár týdnů. Když máte lupy nebo nějaký jiný problém, který vyžaduje častější mytí, stačí je mýt párkrát do týdne.

Takže, pokud se na sprchování podíváme čistě z pohledu vašeho zdraví, měli byste se sprchovat asi jen jednou nebo dvakrát týdně. Pokud jde o to, jak vypadáte a voníte, může to být samozřejmě poněkud jinak.

Témata:  zdraví lidé

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy